Якісна вода міста – напрацювання є! Активісти Чорткова пробують самотужки розв'язати проблему води.

«Що за каламутна сіро-бура рідина тече з кранів у Чорткові? Чому нічого не роблять для забезпечення чортківчан якісною питною водою?», – чи не щодня обурюємося ми з вами. 
Як вдалося з`ясувати, робоча група з вирішення найбільш наболілого для нашого міста питання – очисних споруд та подачі водопроводом якісної води чортківчанам – вже створена й активно працює. Перші кроки вже зроблено. А це – головне. 
У нашій публікації – про напрацювання робочої групи на даний момент.- Пише журналіст районного видання "Голос народу" Оксана Свистун
«Якісна вода міста» – таку назву має комісія, що утворилася після стратегічної сесії розвитку громади, яка відбулася у місті ще на початку березня. 
До її складу увійшли депутати міської ради, громадські активісти, високок- валіфіковані спеціалісти у цій галузі. 
Зокрема, експертом-консультантом групи з питань технічного забезпечення задля енергозбереження на насосних станціях місцевого водоканалу «Біла Кам`яна», «Хлораторна», «Стара Біла» є пан Євген Кунь, наш земляк, уродженець с. Улашківці, зараз – директор ТОВ «ВАССЕРКРАФТ БЮРО», компанії, яка постачала і встановлювала насосне обладнання для систем водопостачання в аеропорту, стадіоні Львова, у її доробку – фонтан у Вінниці, великі житлові комплекси у Києві. 
Пан Євген погодився на пропозицію представників чортківської громади щодо допомоги у питанні реконструкції каналізаційно-насосних станцій «Парк» та «Залізнична», проведення експертизи існуючих потужностей насосних станцій, висновків по наявному проекту очисних споруд – тобто, надати інженерно-консультаційні послуги. 
Забігаючи наперед скажу, що протягом кінця квітня – початку травня фірма «ГРУНДФОС УКРАЇНА» здійснила аудит насосних систем станцій «Біла Кам`яна», «Хлораторна», «Стара Біла». 
Висновок її по всіх трьох об’єктах перевірки був однаковий: однозначно необхідно змінювати наявне обладнання на енергозберігаюче.
 Метою аудиту насосних систем було з’ясувати, чи буде досягнута економія в заміні існуючого насосного обладнання на енергозберігаюче, і який термін окупності вкладених коштів. Інженери-консультанти, що проводили перевірку насосних станцій, виділили такі переваги при зміні насосів: споживання електроенергії буде суттєво знижене. 
Судіть самі: візьмемо за приклад висновки по «Білій Кам`яній» – наявне обладнання у рік споживає енергії 162530 кВт/ год., а те, що пропонується, – 51854 кВт/год. 
Потенційна щорічна економія становитиме 68 відсотків, у коштах це сума у 218853 грн. (чи, як у документах, – 7747 євро). 
Повернення інвестицій – через вісім місяців, а дальше – суцільна економія бюджетних коштів. Окрім матеріальної, ще слід врахувати вигоду для навколишнього середовища, екологічні питання: у результаті встановлення енергозберігаючого обладнання викиди вуглекислого газу в атмосферу будуть суттєво зменшені – скорочення протягом 10 років сягне 764 тонни. 
Треба взяти до уваги і те, що, оскільки цей проект фірма розглядає як пілотний, тому згідна надати відстрочку платежів на 8 місяців під гарантію, що надає приватна компанія, адже за цей час місто зекономить на оплаті енергоносіїв якраз стільки, скільки коштують нові насоси. 
У рекомендаціях, наданих фахівцями після аудиту, чітко сказано: ТОВ «ГРУНДФОС УКРАЇНА» рекомендує замінити існуючий насос на новий, більш ефективний. 
Зрештою, ознайомившись із представленими цифрами, чи можуть бути інші думки? Як вважа- єте? 
Комісія чи робоча група «Якісна вода міста» працює за такою схемою: маленькими кроками до великих досягнень. 
На кожному засіданні складається план конкретних дій, які необхідно виконати протягом двох тижнів (періодичність зібрання групи). 
Їх ретельно документує, записує у протокол секретар комісії пані Зоряна Лесейко. 

Зацікавленість до проекту, як бачимо, висока, ще б результативності від відповідних органів побільше. 
Питання заміни наявних насосів на енергозберігаючі – це лише одна ланка з цілої низки проблем, пов’язаних із подачею якісної води населенню Чорткова. 
Ще на порядку денному робочої групи – створення карти мереж водопостачання, реконструкція чи встановлення нових очисних, визначення джерел видобутку водних ресурсів, пошук інвесторів. 
Зараз от думки спеціалістів та представників місцевого самоврядування, громадськості щодо джерел постачання води розділилися: одні доводять доцільність очистки води із Серету, інші нагадують про наявність у Чорткові законсервованих поки що свердловин і необхідність вводити в експлуатацію саме їх. 
Уже виділено кошти у сумі 35 тис. грн. для експертизи міцності бетону очисних. На часі – розробка проекту реконструкції очисних споруд, що відповідали б теперішнім реаліям міста з можливістю збільшення потужностей на перспективу розвитку Чорткова. 
Отже, як бачимо, певні напрацювання для вирішення проблеми подачі якісної питної води місту є. 
Робоча група не покидає своїх намірів зрушити цю непохитну гору. 
Ви також може- те взяти безпосередню участь у роботі комісії «Якісна вода міста», завітавши завтра, 27 травня, на загальні збори, що проводитимуться у сесійній залі міської ради о 16-й год. 
Оксана СВИСТУН Голос народу № 21 (8569), 27 травня 2016 року.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *