Чортківські діти дізнались про трудове та сексуальне рабство.

Фахівці Чортківського районного центру зайнятості провели профінформаційний захід з питань запобігання торгівлі дітьми та експлуатації дитячої праці з учнями Чортківського МНВК.-пише сайт
«Експлуатація дитячої праці позбавляє неповнолітніх дитинства, людської гідності, можливості розвивати свій потенціал, що наносить шкоду психічному та фізичному розвитку дітей», - зазначила фахівець з профорієнтації районного центру зайнятості Тетяна Сусла, яка за допомогою мультимедійної презентації розповіла школярам про проблему трудової експлуатації, надала поради, як уникнути трудового та сексуального рабства. 

Фахівець розповіла кілька життєвих історій про працю дітей, як з примусу дорослих, які негативно впливають на них задля власного зиску, так і за власним бажанням дітей.
Юрисконсульт РЦЗ Ірина Григорук повідомила присутнім: «Відповідно до Кодексу законів про працю на роботу можна працевлаштуватися з 16 років. Разом з тим, за згодою одного з батьків або особи, що його замінює можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15 років. Також допускається прийняття на роботу осіб, що досягли 14 років, але за певних умов, а саме: має бути одержана згода одного з батьків або осіб, що їх заміняють (опікунів); прийняття на роботу допускається для виконання легкої роботи, яка не заподіє шкоди здоров’ю неповнолітнього; робота не повинна порушувати процес навчання і виконуватися у вільний від навчання час». Вона розповіла учням про права неповнолітніх у трудових правовідносинах, а також пільги та гарантії молоді при працевлаштуванні, а саме, що всі неповнолітні мають право на певні пільги щодо робочого часу, заробітної плати та надання відпусток. Зокрема для всіх працівників, які ще не досягли вісімнадцяти років, чинним законодавством встановлено скорочену тривалість робочого часу.
Школярі переглянули відеофільм, почули змістовну та корисну інформацію щодо праці дітей та негативний вплив незаконних форм праці на здоров’я дітей та підлітків, отримали кваліфіковані відповіді на поставлені запитання. Діти були вражені переглядом фільму, їх стурбувала тематика дитячої праці в Україні, у них виникло багато запитань про відповідальність різних державних установ і органів влади за дитячу працю, прояви несправедливості тощо.
Фахівець з профорієнтації РЦЗ надала учням інформацію про послуги служби зайнятості молоді, поінформувала про телефоні «гарячі лінії» та адреси організацій, куди потрібно звертатися з питань запобігання насильству та захисту дітей.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *