Проблеми з водопостачанням покращують імунітет дітей?!

Із дитинства нас вчать: "Чистота -- запорука здоров'я". І ми часом так захоплено втілюємо це гасло, що вже й не уявляємо свого й своїх дітей життя без антибактеріального мила, антисептичних серветок, засобів знезараження предметів побуту. 
Однак нас не оминають ані літні кишкові інфекції, ані ГРВІ, ані сезонна алергія... Щоб з'ясувати, чому так стається, імунологи Гентського університету (Бельгія) провели дослідження. 
Вони спостерігали за групою із 2000 дітей, що виросли на фермах і ніколи не хворіли на астму чи алергію, легко одужували після сезонних вірусних інфекцій. Одне слово, мали сильний імунітет, пише газета Експрес. 
Секрет, за висновком імунологів, полягає в наявності у крові цих 2000 хлопців і дівчат особливого фермента, що захищає від вторгнення вірусів чи алергенів. А виробляється цей фермент у сільських дітей завдяки регулярному вдиханню від самого народження пилу, що містить фрагменти кліщів, грибів і бактерій, характерних для сільського грунту. Завдяки цьому організм завжди готовий до боротьби з мікроскопічними агресорами. 
Невже бруд зміцнює імунну систему? 
-- Людина у процесi еволюцiї постійно контактувала з рiзними вірусами, бактеріями, алергенами тощо, -- пояснює Олег Назар, кандидат медичних наук, член Европейської академії алергологів і клінічних імунологів. 
-- Людство як вид вижило лише тому, що його імунна система має здатність розпізнавати агресора й виділяти антитіла для боротьби з ним. Імунітет сучасних людей діє за тим же принципом. Тож дослідження бельгійських науковців лише підтвердило відомий постулат: імунна система людини не терпить стерильності й потребує постійного тренування. 
Підраховано: щоб у дитини був сильний iмунiтет до вiрусiв, вона має не менш як п'ять-шість разiв на рiк перехворiти на ГРВІ. 
І якщо при цьому малюк швидко одужує, не має ускладнень, -- це свідчення того, що його імунітет формується правильно. 
-- А який зв'язок між постійним вдиханням пилу і алергією та астмою? 
-- Це своєрідне щеплення. Регулярний дозований контакт із мікроорганізмами, що заселяють природне середовище, призвичаює рецептори дихальних шляхів відрізняти небезпечні молекули від безпечних. Це вберігає від надчутливості організму на дію алергенів. 
А ось нетренована імунна система, навпаки, може бурхливо реагувати на контакт із строннім агентом, навіть якщо він не становить загрози здоров'ю. Наприклад, на пилок рослин. Унаслідок цього розвивається алергія, а згодом і астма. 
До речі, діти, які живуть у селі, менше потерпають від алергії чи астми, ніж їхні міські ровесники. Та й загалом мають сильніший імунітет. 
-- Чи правда, що й контакт із хатніми та свійськими тваринами сприяє зміцненню здоров'я дитини? 
-- Є дослідження, що засвідчують: регулярний контакт із свійськими тваринами зміцнює імунітет дітей. Діє згаданий вже принцип тренування. 
Мікродози бактерій, шерсті (вона діє як алерген) зміцнюють мікрофлору кишківника дитини, поступово призвичаюють до подразників. Такі діти набагато рідше мають харчову алергію, їхні дихальні шляхи хворобливо не реагують на шерсть чи пил, а нормальне функціонування кишківника завдяки присутності в ньому корисних біфідобактерій забезпечує здатність опиратися вірусним недугам. І навпаки, у дітей, що ростуть у надмірно чистому, позбавленому бактерій та алергенів середовищі, формується надчутлива імунна система. Навіть звичайну застуду вони переносять важко. 
-- Чи можна в місті створити дитині умови, щоб її імунітет був такий же сильний, як імунітету сільського малюка? 
-- Учені у США провели дослідження "Міське середовище і астма в дітей", перевірили майже 1000 немовлят із високим ризиком цієї хвороби у кількох містах, -- розповіла лікар-імунолог Олена Шевчук. 
-- З'ясувалося, що новонароджені, що живуть у квартирах із кішками, здоровіші, ніж малята, які з народження потрапляли у стерильні умови. Причому захисний ефект спрацьовував у організмі саме тих дітей, які стикалися з мікродозами алергенів і бактерій саме в перший рік свого життя. А фінські науковці провели дослідження, що показало: у дітей, які живуть у домі із собаки, лікарі рідше фіксують респіраторні інфекції та ускладнення внаслідок грипу чи ГРВІ. 
Звісно ж, усі ці дослідження не скасовують вимоги дотримання в помешканні, де росте дитина, елементарної чистоти. 
Потрібне регулярне вологе прибирання. Нехай малюк досхочу бавиться з котом чи песиком, однак не забуває мити руки після такої гри. Особливо, якщо готується їсти. Про миття рук після туалету також варто пам'ятати. 
Ірина КОНТОРСЬКИХ
Читайте більше тут: http://expres.ua/health/2016/08/15/197995-imunology-vyyavyly-deyaki-dity-postiyno-hvoriyut-bo-batky-nadto-dbayut

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *