Чим планує забезпечити ФАПи та амбулаторії керівництво області та чого чекати медицині від децентралізації!

Процес децентралізації поставив нові вимоги перед галуззю охорони здоров’я. Планується, що медичні установи перейдуть на фінансування новостворених громад.
В області стосовно цієї новації налаштовані оптимістично. Та є одне «але». Законодавчої бази для перевтілень досі немає.
Відсутність законодавчого підгрунтя для проведення реформ вважають чи не однією з найбільших проблем. Відтак реформатори змушені діяти методом спроб та помилок – пише Зоряна Гарасимів у тижневику “Номер один”.
Тим не менше, Тернопільщина не стоїть на місці, а експериментує. Так відбувся умовний поділ регіону на госпітальні округи. Громади почали укладати договори на медичне обслуговування населення і взяли на себе фінансування первинної ланки. Стосовно останнього думки громадськості різняться. Одні вважають правильним те, що громади розпоряджаються власним майном, інші ж переконані, що грошей на утримання закладів охорони здоров’я у них не вистачить.
– Згідно з законом «Про децентралізацію», територія, на якій розташована громада, та все майно мають використовуватись громадою. На сьогодні вона уповноважена заробляти кошти і розпоряджатися ними на власний розсуд. Громади отримали достатній фінансовий ресурс у вигляді податку на акциз та нерухомість. І зараз має визначитись із пріоритетними для себе напрямками, – каже голова Тернопільської облради Віктор Овчарук. – Я вважаю логічним те, що громади отримають у своє підпорядкування медичні заклади. Наразі не бачу проблем з їхнім фінансуванням.
Попередньо планується, що галузь медицини розглядатиметься у двох ракурсах: безпосередньо лікувальний процес та господарська діяльність. Останнє залишається у підпорядкуванні громад, які, власне, і будуть відповідальними за умови надання допомоги, стан приміщень, обладнання. Сам процес надання допомоги підпорядковуватиметься медичній вертикалі – управлінню охорони здоров’я.
Раніше сільські війти виконували роль посередників. При необхідності вони зверталися у райони і просили фінансової допомоги зверху. Після проведення реформи ситуація зміниться і тоді питати стануть з них.
На думку експертів, такий стан речей дозволить покращити якість надання допомоги. Адже громадам на місцях краще відомо про їхні проблеми і люди їх вирішуватимуть спільно. Центр не завжди вникає у такі тонкощі, тому що тут на порядку денному значно глобальніші питання. Відтак глибинка завжди почувалася обділеною. Сьогодні все в її руках. Чи вистачить у громад на це коштів, усе залежить від менеджменту.
У рамках децентралізації та реформування галузі в області планується створення госпітальних округів. На Тернопільщині над цим питання працювали задовго до початку створення громад і здобутки у цьому напрямку були чималими. Так Тернопільська лікарня №2 стала першою в Україні, яка почала укладати договори на обслуговування громад. У перспективі цей лікувальний заклад має стати окружною лікарнею. Можливо, він пішов би далі у своїх починаннях, але ініціатива не підкріплена законодавством.
– Справді, сьогодні є проблема в тому, що досі не прийнято закону. Зараз він перебуває на розгляді у Верховній Раді, – каже Віктор Овчарук. – Закон передбачає перевести вторинну ланку – центральні районні лікарні – в обласне підпорядкування і таким чином сформувати госпітальні округи. Область має у цьому плані цікаві напрацювання. Вони полягають у створенні в округах лікарні інтенсивного лікування. Визначено параметри віддаленості крайньої території, довозу, інфраструктури. Госпітальні бази відповідатимуть обласному рівню. Заклад має надавати весь спектр лікування. А фахівці – мати відповідний рівень кваліфікації, щоб повноцінно надати допомогу.
Наразі не визначено долі районних лікарень, однак керівництво області має принципову позицію – вони повинні працювати. Розглядається варіант зміни формату їхньої роботи і перепрофілювання у заклади планового або відновного лікування.
– Наприклад, пацієнту надали невідкладну допомогу в обласному центрі, а на подальше лікування перевели у планову лікарню, яка територіально наближена до його місця проживання, – каже Віктор Овчарук. – При цих лікарнях будуть функціонувати реанімаційні палати, тому в разі ускладнень пацієнт зможе отримати необхідну допомогу.
І наостанок. Керівництво області планує реалізувати ще один проект і забезпечити усі ФАПи та амбулаторії бодай мінімальним переліком медикаментів для надання невідкладної допомоги. 

Зараз громади опрацьовують цей момент, складають кошториси. І якщо проект вдасться реалізувати, люди справді побачать позитивний ефект від створення громад, резюмував Віктор Овчарук.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *