Медики б'ють на сполох: гаджети провокують сліпоту!

Повальне захоплення дітей девайсами загрожує втратою зору цілим поколінням. 

Сучасний 3-х річний малюк з планшетом - вже не рідкість. Та чи кожен батько знає, чим загрожує його дитині багатогодинне проведення часу за смартфоном, планшетом або ноутбуком? 
Медики провели експеримент, який підтвердив: випускається екранами гаджетів світло пошкоджує сітківку ока. Цей процес є незворотним і може привести до повної втрати зору.
Дослідження було проведено на лабораторних щурах. Сітківка очей тварин зазнавала впливу світлодіодного освітлення - такий же світло виходить від монітора планшета. Частина гризунів піддавалася впливу освітлення з застосуванням спеціальних фільтрів, інша частина - без них. Ті щури, які «користувалися» планшетом без фільтрів, отримали незворотні зміни в сітківці очей: клітинна тканина стала відмирати на 20% швидше. Такі зміни при подальшому посиленні ситуації можуть привести до повної втрати зору.
У тих щурів, які піддавалися впливу світлодіодного освітлення з застосуванням фільтрів, таких змін не спостерігалося. потім дослідники вивчали вплив освітлення від девайсів на зір дітей. З'ясувалося, що діти молодшого дошкільного і шкільного віку схильні до негативного впливу коротких світлових хвиль в три рази більше, тому що у дітей дистанція між їхніми очима і екраном гаджета зменшується. У малюків коротші руки, ніж у дорослих, тому вони тримають планшети і смартфони ближче до очей.
Часте використання гаджетів призводить не тільки до пошкодження сітківки, а й до появи синдрому сухості очей. Тому медики рекомендують обмежувати користування девайсами у дітей. 
Дорослі ризикують зіпсувати зір не менше дітей, тому важливо робити перерви при користуванні такою технікою. Якщо ви часто працюєте за комп'ютером або планшетом, бажано через кожні 20-25 хвилин зробити перерву і невелику гімнастику для очей. Корисно сфокусувати погляд на далекому предметі, а потім переводити його на більш ближній, посидіти кілька секунд з заритими очима, моргнути.
 Позбутися від зайвої сухості очей допоможуть спеціальні очні краплі. 

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *