Діти і гаджети: правила користування

Вони ще не вміють ходити, але вже щосили користуються смартфонами і планшетами. Цифрове дитинство - реальність сьогоднішнього дня. Як зробити так, щоб воно було максимально здоровим?

Діти и гаджети: правила співіснування

Дискусії про «екранні дієти» для дітей все частіше починаються з визнання банального факту: планшети і смартфони - це вже невід'ємна частина нашого життя. З їх допомогою ми спілкуємося, працюємо, вчимося, творимо, розслабляємося, розважаємося. Тому чи варто дивуватися, що наші діти йдуть за нами?

«В даний час більше 30% дітей до двох років грають в ігри на мобільних пристроях, - йдеться в звіті Американської академії педіатрії за 2015 рік. - Близько 75% підлітків мають особистий смартфон, і 24% з них зізнаються, що постійно ним користуються ». Однак це визнання не вирішує головного питання: які відносини з електронікою можна вважати здоровими?

Кількість часу, який діти проводять перед екранами, і зміст переглянутого давно хвилюють педіатрів і дитячих психологів. Як рано можна давати дитині в руки планшет або садити його за комп'ютер? Чи варто дозволяти йому користуватися пристроєм кожен день? Які нормативи екранного часу для дітей? І як все це відбивається на здоров'ї і розвитку дітей?

Численні дослідження вже виявляли негативні ефекти раннього прилучення до цифрових пристроїв: недорозвинення мови і соціальних навичок, проблеми з увагою, пам'яттю, емоційною сферою. Одночасно фахівці нагадують, що нездорові відносини з технікою часто стають результатом батьківської недбалості. Спокуса зайняти малюка мультфільмом або грою, щоб викроїти час для своїх справ, занадто великий. Але брак спілкування та участі дорослого в житті дитини все одно позначається. Настільки ж непродуктивним педіатри вважають і підхід, при якому смартфон використовується лише в якості іграшки, як нагорода за гарну поведінку або успіхи в навчанні.

На симпозіумі «Growing Up Digital» в жовтні 2015 року Американська академія педіатрії представила нові рекомендації для батьків. На думку авторів рекомендацій, мобільні пристрої можуть бути корисні, але тільки в тому випадку, якщо дитина буде освоювати їх разом з батьками, осягаючи цифровий світ через спілкування.

Деякі колишні вказівки залишилися в силі: батькам не слід давати мобільні пристрої малюкам до двох років, а також дозволяти дітям проводити більше 2 годин на день за екраном.
Нові принципи стосуються скоріше не часу, а якості «взаємин» між дитиною і гаджетом.
1. Встановіть єдині правила для всіх. Діти поводяться в віртуальному середовищі так само, як і в будь-який інший. Скрізь повинні бути межі, які зобов'язані поважати і дорослі, і дитина.
2. Як і в усьому іншому, почніть з себе. Пам'ятайте, що діти копіюють насамперед вашу поведінку. Перегляньте свої відносини з цифровими пристроями. Як багато часу ви їм приділяєте? Як часто перевіряєте пошту, новини або оновлення? Чи є у вас дні, вільні від електронних засобів спілкування і розваги?
3. Намагайтеся робити відкриття разом з дитиною. Будьте посередником в його відносинах з цифровим світом. Спонукайте малюка досліджувати, ставити запитання, будьте готові самі відповідати і ділитися досвідом.
4. При використанні гаджетів зосередьтеся на утриманні, а не на тривалості застосування. Якість контенту важливіше часу, який дитина проводить перед пристроєм. Нехай в пріоритеті будуть освітні ігри та програми, які допомагали б тренувати навички уваги, спілкування, запам'ятовування. Вибирайте ті додатки, які були розроблені спільно з дитячими психологами та педагогами або отримали їх схвалення.
5. Вибирайте для дитини гри, пов'язані зі спілкуванням. Пам'ятайте, що гаджет повинен бути інструментом, а не сурогатом спілкування. Уникайте одностороннього обміну, при якому майже не потрібно участі у цих заходах. Замість перегляду відео вибирайте інтерактивні програми, спілкуйтеся віддалено через скайп або інші програми-месенджери.
6. Правильно використовуйте потенціал соціальних мереж. Присутність в соціальних мережах особливо важливо для підлітка, який тільки вчиться вибудовувати свою власну ідентичність і шукає схвалення інших. Якщо в ці моменти ви будете поруч, це допоможе дитині краще зрозуміти принципи мережевого життя і уникнути помилок.
7. Завжди створюйте «вільні зони». Виділяйте острівці простору (в спальні, на кухні), які завжди будуть вільні від електронних пристроїв. Дайте дитині зрозуміти, що приносити сюди планшет або смартфон можна. Подбайте про те, щоб час, виділений для сну і сімейних трапез, було «священним».

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *