Обережно Грип КИШКОВИЙ!

Кишковий грип – це гостра кишкова інфекція, спалах якої може носити масштабний характер, залучаючи велику кількість населення. До основної групи ризику відносяться діти молодшого віку, літні люди та особи з ослабленим імунітетом.
Вірус кишкового грипу стійкий у зовнішньому середовищі, зокрема до висихання, замороження, нагрівання до 60оС. Гине від хлорвмісних дезинфікуючих засобів. Для захворювання характерна осінньо–зимово-весняна сезонність.
Джерелом збудника є хворий на кишковий грип. Вхідними воротами для вірусу і місцем локалізації є травний тракт, не виключаються і верхні дихальні шляхи. Вірус виділяється від хворої людини з випорожненнями та іншими виділеннями, наприклад, блювотою.
Основними шляхами проникнення вірусу в організм є харчовий (вживання морепродуктів, немитих овочів, фруктів), водний (вживання рідин, що містять збудник), контактно-побутовий, (в організм вірус проникає через посуд, предмети побуту, немиті руки).
Клінічними проявами хвороби є нудота, блювота, пронос до 8 разів на добу, незначне підвищення температури тіла, блідість шкірних покривів, симптоми загальної слабості, в ряді випадків відмічається втрата смакової чутливості. Самопочуття нормалізується протягом декількох днів, але людина може бути заразною до 1 місяця після одужання, що й обумовлює інфікування оточуючих і епідемічну небезпеку. Відомі випадки смертності від даної інфекції.
Основні заходи профілактики норовірусної інфекції:
особиста гігієна (мити руки з милом, особливо перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, після повернення з вулиці);
ретельно мити фрукти і овочі;
вживати термічно оброблені продукти харчування, зокрема морепродукти та молоко;
вживати гарантовано безпечну воду та напої;
не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
мити дитячі іграшки дезинфікуючими розчинами, після того промити їх у проточній воді, оскільки на їх поверхні, як правило, накопичується велика кількість вірусів;
проводити вологе прибирання приміщень засобами, що містять хлорні сполуки, з обов’язковим провітрюванням.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання медики радять терміново звернутися до найближчої лікувальної установи.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *