Особливості "теплого" кредитування від держави у 2017.


Постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 2017 року № 69 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 і від 17 жовтня 2011 р. № 1056» продовжено строк дії Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива (програми «теплих кредитів») на 2017 рік.
Також внесено зміни до порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для здійснення заходів зазначеної програми.
Механізм реалізації програми «теплих кредитів» здійснюється відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженого остановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 року № 1056 (далі – Порядок).
У 2017 році, як і раніше, можна отримати державну безповоротну фінансову допомогу на впровадження енергоефективних заходів у розмірі:
20% (але не більш як 12000 гривень за одним кредитним договором) — на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;
35% (але не більш як 14000 гривень за одним кредитним договором) — на впровадження енергоефективних заходів у квартирі багатоквартирного житлового будинку та в одно- та двоквартирних житлових будинках, зокрема, придбання приладів обліку, лічильників, світлопрозорих конструкцій з енергозберігаючим склом (крім однокамерних), у тому числі вікон та балконних дверей, радіаторів водяної системи опалення, регуляторів температури повітря (в тому числі автоматичних) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них (заходи, передбачені підпунктом 4¹ пункту 4 Порядку);
40% (але не більш як 14000 гривень в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором) – на впровадження заходів об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельними кооперативами (ЖБК) для реалізації загальнобудинкових робіт (заходи, передбачені підпунктом 3 пункту 3 Порядку).
Для фізичних осіб, яким передбачено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг:
35% (але не більш як 12000 гривень за одним кредитним договором) для впровадження заходів в у квартирі багатоквартирного житлового будинку або
в одно- та двоквартирних житлових будинках (індивідуальні будинках), передбачених підпунктом 4 пункту 3 Порядку.
У разі коли позичальником є об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельний кооператив, у багатоквартирних будинках яких зареєстровані (фактично проживають) фізичні особи, яким в установленому законодавством порядку призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, відшкодування такому позичальнику частини суми кредиту на здійснення заходу, передбаченого підпунктом 3 пункту 3 цього Порядку, здійснюється одноразово в розмірі, що розраховується за формулою, наведеною в Порядку, (але не більш як 14000 гривень в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором).
Для отримання кредитування в рамках Програми, позичальник має взяти кредит в одній з уповноважених установ на реалізацію обраного ним заходу, який має передбачатися підпунктами 3, 4, 41 пункту 4 Порядку.

«Теплі кредити» можна отримати в таких банківських установах:
публічне акціонерне товариство «Державний ощадний банк України»;
публічне акціонерне товариство «Державний експортно-імпортний банк України»;
публічне акціонерне товариство акціонерний банк «Укргазбанк»;
публічне акціонерне товариство комерційний банк «Приватбанк».
Уповноважені установи щомісяця до 15 числа місяця, наступного за звітним, але не пізніше 15 грудня поточного року, формують зведений реєстр позичальників, які мають право на отримання відшкодування та подають його Держенергоефективності.
Обов’язковою умовою для включення уповноваженою установою відомостей до зведеного реєстру позичальників є подання таким позичальником до уповноваженої установи підтверджуючих документів.
До підтверджуючих документів належать акти виконаних робіт та/або інші документи, що підтверджують факт впровадження енергоефективного обладнання та/або матеріалів.
За умови виконання робіт із впровадження енергоефективного обладнання та/або матеріалів самостійно позичальником акт виконаних робіт не надається, крім заходів, передбачених підпунктом 3 пункту 3 Порядку.
Звертаємо увагу, що підтверджуючі документи позичальник зобов’язаний подати до уповноваженої установи не пізніше 30 листопада року, в якому укладено кредитний договір.
Держенергоефективності щомісяця до 25 числа місяця, наступного за звітним, на підставі укладених договорів про взаємодію з уповноваженими установами та зведеного реєстру позичальників, перераховує бюджетні кошти, що підлягають відшкодуванню позичальникам, на рахунки відповідних уповноважених установ для погашення частини суми кредиту. Уповноважені установи протягом двох робочих днів перераховують такі кошти на розрахункові рахунки відповідних позичальників, що відкриті в уповноважених установах, для погашення частини суми кредиту.
Кредит надається позичальникам в національній валюті уповноваженими установами для цілей кредитування, передбачених підпунктами 3, 4 і 41 пункту 3 Порядку. За кожним заходом, визначеним підпунктами 4 і 41 пункту 3 Порядку кредит надається один раз протягом одного бюджетного періоду. Укладаючи кредитний договір для цілей кредитування, передбачених підпунктами 4 і 41 пункту 3 цього Порядку позичальники підтверджують, що протягом поточного бюджетного періоду не отримували кредит за відповідним заходом.
Звертаємо увагу, що отримане відшкодування не може бути спрямоване на сплату будь-яких штрафів та/або пені, нарахованих згідно з умовами кредитного договору.
Разом з тим, слід зауважити, що пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 08 лютого 2017 року № 69 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 і від 17 жовтня 2011 р. № 1056» визначено, що відшкодування частини суми кредитів на здійснення заходів, зазначених у підпунктах 3, 4 і 41 пункту 3 Порядку наданих до набрання чинності цією постановою, здійснюється в порядку, який діяв на момент укладення відповідного кредитного договору.
http://www.minregion.gov.ua 

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *