Чи “прижилася” рейтингова система виплати стипендій у тернопільських вишах?

Кабмін вніс зміни до порядку виплати студентам соціальних стипендій, розширивши перелік їх категорій. Чи “прижилася” так звана рейтингова система виплати стипендій у тернопільських вишах?

Підняли розмір мінімальної стипендії на кілька сотень і зменшили кількість студентів, які можуть її отримувати майже вдвічі. Таким є результат нещодавньої освітньої реформи. Йдеться про Постанови Кабінету Міністрів від 28-го грудня минулого року, котрою уряд зобов’язав перейти на рейтингову систему виплати стипендій усі без винятку виші України.

– Раніше в нас залежно від семестру академічну стипендію отримувало близько 70-75% студентів, тепер, ви знаєте, шо відповідно до Постанови № 1050, відсоток не може бути більшим за 45%. Відповідно, ми брали за основу 45%, а вийшло близько 42-ох відсотків. Оскільки постанова чітко прописує, що у випадку множення цих відсотків, їх заокруглювати до меншого. Тому банально виходить, що у групі, де чотири чоловіки, стипендію отримує один. Це є 45%, бо два – це вже буде 50%, – розповідає тв4 голова профкому студентів ТНПУ ім. В. Гнатюка Андрій Киданюк.

Як наслідок – ряди державників зі стипендіями значно порідшали. І хоч розмір студентської виплати з восьми сотень гривень до однієї з лишком тисячі, – шанси на отримання грошей значно знизились. Якщо раніше достатньо було “закрити” сесію на четвірки, то зараз вимоги жосткіші, бо необхідно посісти якомога вищу сходинку у загальному рейтингу групи або потоку. Така ж ситуація із підвищеною стипендією: винагороду у понад півтори тисячі гривень отримують лише студенти з середнім балом вище 90, які лідирують у рейтингу.

– Насправді я думаю, що ідея сама дуже хороша, так як враховується ще й активність студентів. А я думаю, що це хороший стимул. Так як я брала участь у студентській раді, це ніколи не підтримувалось, так скажемо, матеріально. Тепер думаю, багато студентів зможуть з більшою цікавістю цим займатись. Але я думаю, дуже багато ще треба доопрацювань, – говорить студентка 4-го курсу ТНПУ ім. В. Гнатюка Людмила Забродська.

У студентському профкомі ТНПУ в рейтингу теж вбачають чимало недопрацювань.

– Найбільша проблема зараз виникає з магістрами. Магістранти, по великому рахунку, одні з кращих студентів. А в зв’язку з тим, що є малі групи або кількість студентів-державників дуже маленька, дуже багато магістрантів не отримують академічну стипендію, при тому, що їх середній бал становить 90 і вище. Звичайно, це несправедливо, – каже Андрій Киданюк.

8 лютого кабмін зглянувся над так званими студентами-пільговиками і розширив перелік категорій, що можуть претендувати на соціальну стипендію. До цього списку додали дітей-інвалідів, інвалідів 1-3 групи та осіб з малозабезпечених сімей. Як повідомили у профкомі Тернопільського педагогічного університету, уже близько сотні студентів звернулися до них для призначення соціальної стипендії.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *