А Вам не загрожує "синдрому танення снігу"?

З першим весняним потеплінням відступають "зимові" інфекції, грип вже позаду.
Але організм ще ослаблений. І у багатьох проявляється підвищена чутливість до різних природних алергенів. І перш за все це не пилок квітів і дерев, як прийнято вважати, а плісняві гриби, розповідає наш експерт - керівник науково-клінічного консультативного центру "Алергологія та імунологія" професор Юрій Смолкін. Встановлено, що серед алергенів приміщень гриби займають друге за значимістю місце після кліщів домашнього пилу. Вони починають активно рости при перших ознаках тепла, передає Хроніка.інфо з посиланням на headinsider.net.
Не рідкість, коли люди, вирушаючи в парк подихати свіжим повітрям, несподівано починають кашляти, чхати, у них сльозяться і червоніють очі, з носа тече. Вся справа в тому, що суперечки цвілевих грибків, які в надлишку мешкають в сирій землі, відталих опалого листя, торішній траві і хвої, разом з повітрям потрапляють в дихальні шляхи. Особливо бурхливо реагують на це неподобство люди з бронхіальною астмою, хронічними захворюваннями легенів і бронхів і страждають алергією на різні види грибів.
Як дізнатися, чи є у вас алергія на цвіль?
Дуже часто люди не розуміють, на що саме виникає алергічна реакція. Лікар-алерголог ж може розібратися в цьому досить швидко.
Можна запідозрити цей вид алергії, якщо стан швидко і явно погіршується в весняному парку, лісі, сирих і вологих приміщеннях, а також при вживанні в їжу продуктів, що містять алергени грибів, весняних роботах в саду (наприклад, при збиранні прілого листя).
Прояви "синдрому танення снігу" можуть бути різні:
- Покахикування, першіння в горлі.
- Задишка, відчуття здавленості грудної клітини.
- Нежить, який, на відміну від простудного, виникає при контакті з алергеном і зникає, коли ви залишаєте "небезпечне місце".
- Алергічний кон'юнктивіт (запалення, почервоніння повік).
- Шкірні - найчастіше атопічний дерматит (екзема). Найчастіше проявляється у дітей, після того, як вони подлубаються у весняній землі.
При великій концентрації в повітрі грибки можуть викликати навіть важкі ураження легенів, наприклад, екзогенний алергічний альвеоліт. Інакше це захворювання називають «легке фермера», «легке сировара».
Щоб точно дізнатися, чи є у вас алергія на грибки, потрібно звернутися до алерголога і пройти алергологічне обстеження, яке включає шкірні тести та аналіз на наявність антитіл до цього алергену в крові (наприклад, RAST - радіоаллергосорбентний тест або інші методи), пояснює професор Юрій Смолкін.
Не допускайте вогкості у ванній
Якщо проявилася реакція на прілого листя, швидше за все вона буде і на побутову цвіль, і можливо на кімнатні квіти, вірніше на грибки, які водяться в горшечной землі. Тому потрібно вжити заходів, щоб грибків навколо вас було якомога менше.
- Чи не гуляти в парках, поки там не приберуть всю минулорічну бруд.
- Вдома регулярно мити приміщення, умови в яких сприяють зростанню цвілі (ванну кімнату, підвал в приватному будинку), після користування душем насухо витирати всі вологі поверхні, використовувати для прибирання розчини, що запобігають ріст цвілі.
- Не займатися пересадкою кімнатних квітів, оскільки земля в горщиках і частини рослин можуть служити середовищем для зростання цвілевих грибків.
- Чи не впрягатися в дачні роботи, пов'язані з прибиранням лежаних листя і трави.
- Чи не перебувати поруч із зібраними або палаючими листям, цвілим сіном або соломою.
ВАЖЛИВО!
Сир з пліснявою і квашена капуста і дріжджове тісто - теж алергени
Якщо у вас підтвердилася алергія на цвілеві грибки, доведеться відмовитися від продуктів, які містять цвіль (реакція може проявитися і на них). Це: гострі сири рокфор, камамбер і чеддер, сири з пліснявою, обмежити кисломолочні продукти, квас, пиво, шампанське, а також копченості, дріжджове тісто, квашену капусту.
hronika.info

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *