Як відходи Чорткова перетворити у доходи! - досвід ізраїльських комунальників.

На виробництві не тільки сортують і переробляють відходи, а й знайшли спосіб самі себе забезпечувати біопаливом.

 Інноваційний сміттєпереробний завод не має аналогів в світі. На ньому застосовується метод гідросепарації сміття. Відходи не сортують, а просто проганяють через звичайну воду. У цьому і весь секрет нового методу.
“Подивіться, все сміття ми проганяємо через потік води. Найважчі елементи – метали – тонуть, органіка збирається трохи вище дна, а пластик спливає на поверхню. Закони фізики і нічого більше!” – Каже головний технолог Шамір Керен.
А далі вже питання технології. Метали збирають магнітом, а пластик здувають з поверхні потужним потоком повітря. Все це відправляють в переробку, перетворюючи відходи в сировину. Технологія безпечна і екологічно чиста.
“Секрет у тому, що вода нейтралізує запахи. І на нашому виробництві ви це відчуваєте. Крім того, ми працюємо при природній температурі повітря, нічого не спалюємо, так що не викидаємо в атмосферу токсичні гази і приносимо навколишньому середовищу тільки користь”, – повідомив директор фабрики Яір Цадик.
Органіка відправляється в баки біореактора, де перетворюється в газ метан. Це цінне паливо, яке йде на невелику електростанцію, так що завод енергією забезпечує сам себе.
Щось зі сміття йде на переробку, щось перетворюється в електроенергію і нічого не викидається в навколишнє середовище. 
Ізраїльські інженери раніше інших зрозуміли, що відходи, які у величезній кількості виробляє будь-яке велике місто, справжнє золоте дно. Тільки треба навчитися це золото добувати.
За матеріалами www.afterstudy.com.ua

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *