На Чортківщині пропадають багаті люди.

На Тернопільщині у 2015 році офіційно зареєстровано 32 мільйонера. Вони задекларували загальну суму майже 99,9 млн грн.
В Україні зареєстровано 258 офіційних гривневих мільйонерів, з яких 24 – у нашому місті. Загалом в області є 32 “товстосуми”, які у 2015 році в деклараціях про майновий стан вказали загальну суму близько мільярда гривень, пише "Місто". 
Тернопільські товстосуми

Відповідно до наданих Державною фіскальною службою даних, у 2011 році в нашому місті налічувалось 10 громадян, які загалом задекларували доходи у розмірі 49,6 млн грн. У 2012 році кількість товстосумів зросла майже вдвічі і становила 18 осіб, які задекларували 794,9 млн грн, в тому числі у Тернополі – 11 громадян, в Гусятинському районі – 4, Борщівському, Чортківському та Тернопільському районах – по 1 особі.
Така динаміка збільшення кількості мільйонерів на Тернопіллі характерна і для наступних років. У 2013 році налічувався 21 мільйонер, а загальна задекларована ними сума статків становила 4428,6 млн грн. В тому числі у нашому місті товстосумів було 15, в Гусятинському районі – 5, а у Бучацькому – один.
В 2014 році ситуація була дещо неоднозначною, оскільки динаміка росту кількості мільйонерів збереглася, однак вони стали біднішими. Інакше кажучи, сума задекларованих ними статків почала зменшуватися. До прикладу, у 2014 році  мільйонерів було 24, відповідно, задекларована ними сума – 239,3 млн грн, в тому числі у Тернополі 14 громадян, Теребовлянському, Тернопільському та Чортківському – по 2 особи, а у Заліщицькому, Гусятинському, Кременецькому та Лановецькому районах – по одній.
В свою чергу, у 2015 році було аж 32 мільйонери, проте вони задекларували лише 99,9 млн грн. При цьому їх чисельність у Тернополі збільшилась на 10 осіб – до 24. 3 товстосуми проживають у Тернопільському районі, 2 – в Чортківському, та по одному – у Борщівському, Кременецькому та Теребовлянському районах.
Було стабільно – процвітали
– Більш-менш стабільний економічний розвиток у 2011-2013 роках у державі створив макроклімат, в якому бізнес в Україні поступово розвивався, – розповідає економічний фахівець Віталій Кудлак. – Такий чинник, як курс долара, був у міру стабільним та передбачуваним. Відповідно, інфляційні та девальваційні процеси не могли впливати на ріст кількості мільйонерів. Тому в цей період кількість тернопільських мільйонерів зросла майже в два рази, і за рахунок їхнього реального доходу.
За словами фахівця, погіршуватись ситуація почала у 2013-2014 рр., що пов’язано із початком політичної й економічної кризи. Вітчизняна економіка не була готова до військового конфлікту на Сході держави. Інфляція, стрибки курсу валют, відтік грошових ресурсів з банківського сектору також негативно вплинули на економічну ситуацію в Україні. За таких умов бізнесу досить важко було вижити, оскільки усі сектори економіки просто розвалювалися. В цей період було й складно щось спрогнозувати, адже ніхто не знав, як реформи уряду вплинуть на економічну ситуацію країни та поведінку споживачів, не говорячи вже про вільний та неконтрольований курс гривні. Тому хоч на початок 2014 року завдяки інфляції гривневих мільйонерів стало на троє більше, їхні статки скоротилися майже вдвічі.
Заможні в гривнях – бідні у валюті
– У 2014-2015 роках зростання кількості мільйонерів на Тернопіллі, на мою думку, відбулося в основному за рахунок різкої девальвації національної валюти – окремі бізнесмени, передбачивши економічні тенденції, вчасно перелаштували свою роботу, підняли ціни і таким чином переклали інфляційні ризики на покупців, що й спричинило підвищення їхніх доходів, – каже Віталій Кудлак.
Експерт вважає, що ситуацію зі зниженням доходів мільйонерів можна пояснити тим же інфляційним чинником, підвищенням витрат виробництва продукції й тотальним зубожінням населення, що відповідним чином вплинуло й на одержані ними доходи.
– Таким чином, у 2013-2015 роках, хоча й відбулось реальне зростання кількості гривневих мільйонерів, у доларовому еквіваленті вони збідніли. Якби ми перевели їхні статки в долари, то кількість товстосумів була б однозначно меншою, – наголосив економічний експерт.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *