Чим корисне плавання для здоров’я дітей. Розказує педіатр.

В стародавній Греції про неосвічену людину говорили: «Він не уміє ні плавати, ні читати».

Плавання є найбільш гармонійним і естетичним фізичним навантаженням. Не перенавантажуючи організм, воно не тільки тренує максимальну кількість органів і систем, але і є скульптором нашого тіла, що дуже важливо для гармонійного розвитку особи.
Плавання є однією з найбільш дієвих форм фізичного виховання дітей. Під час плавання на організм впливає низка позитивних чинників – це вода, повітря, температура та рухова активність.
Регулярні заняття плаванням забезпечують загальнозміцнювальну дію на організм дітей, формують корисну навичку – вміння вільно рухатися у воді. Вони поліпшують фізичний розвиток у 95% дітей, зокрема сприяють формуванню правильної постави, запобігають розвитку плоскостопості, збільшують життєву ємність легень та сприяють розвитку силових характеристик м’язів тулуба. Окрім того, під час плавання відбувається процес очищення шкіри, полегшується її дихання, активується робота внутрішніх органів і тренуються фізіологічні системи організму.
        Більшість малюків люблять купатися, адже це найперша процедура особистої гігієни, до якої мами привчають своїх діточок. Вода приносить багато радості малюкам, а також купання прямо пов'язане з чистотою і відмінним здоров'ям. Тому купання дітей у дитячому басейні вважається базовою оздоровчою процедурою, яка рекомендується практично всім малюкам, починаючи з 3-4 річного віку. Звичайно, таке купання повинно проводитися тільки під наглядом батьків або дорослих, поки малюк не підросте і не навчиться плавати та добре триматися на воді без сторонньої допомоги.
        У рамках оздоровлення купання в дитячому басейні є корисним з точки зору загартовування організму. Зміна температури активізує хімічні процеси в організмі і дозволяє тілу малюка швидше розвиватися, а його імунній системі працювати більш активно, тим самим розвиваючи захисну реакцію на різні інфекції та запальні процеси. Крім того, вода може стати відмінним середовищем для рухливих ігор, і під час купання дітей в басейні або неглибокому водоймищі можна влаштовувати спортивні змагання, які допоможуть дітворі розвивати їх опорно-руховий апарат.
        Водні процедури і особливо плавання мають потужний позитивний вплив на хребет і його розвиток, на ріст і розвиток кісток і м'язового корсету. Крім того, купання цілюще впливає на нервову систему і допомагає малюкам розслабитися, позбавитися від напруги, отримати потужний заряд радості та позитивних емоцій, а також відчути себе більш енергійними.
        Загальний стан організму дітей, які займаються плаванням, приємно радує як батьків, так і лікарів - педіатрів. Ну і, зрозуміло, будь-яка мама сильно порадіє хорошому апетиту і міцному сну своєї дитини після  відвідування басейну.
Чортківський державний медичний коледж
викладач педіатрії - Добриднєва Жанна Олександрівна

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *