Запишіть свою дитину на плавання.(контакти у Чорткові)

Зміцнення імунітету і опорно-рухового апарату, ранній інтелектуальний розвиток — користь від плавання безперечна.


Людина — істота водоплавних, адже у внутрішньоутробному періоді він розвивається у водному середовищі. Але що ж відбувається після народження? Чому більшість людей «забувають» дані їм самою природою навички і в кращому випадку вчаться плавати «з нуля», а в гіршому можуть так і не навчитися любити воду?

Насправді навички перебування у воді не зникають одночасно з появою на світ дитини, вони зберігаються близько 3 місяців, а потім, якщо їх не розвивати, починається поступове згасання «водних рефлексів». Тому адепти раннього плавання рекомендують починати заняття плаванням вже з двох-трьох тижнів життя малюка — це дозволить сформувати основні навички плавання і прищепити любов до води. Якщо не встигли до трьох місяців — не біда — починати ніколи не пізно. Однак у більш старшому віці спеціальна методика раннього плавання є вже неефективною, тому для малюків старше трьох місяців фахівець підбере інший комплекс, адекватний віком.

Чим же корисне плавання для дитини?

Про користь плавання знають всі, але в чому конкретно вона полягає? Отже, безперечно доведено, що плавання:

є профілактикою серцево-судинних захворювань, нормалізує кров’яний тиск;
сприяє загальному загартовуванню організму і зміцненню імунітету;
підвищує загальну витривалість організму, зміцнює всі групи м’язів, а особливо м’язи плечового пояса і рук, сідниць, стегон, спини, живота;
зміцнює опорно-руховий апарат і суглоби, є профілактикою плоскостопості, сприяє формуванню правильної постави;
сприятливо впливає на органи дихання, тому є відмінною профілактикою численних захворювань органів дихання;
ефективно допомагає боротися із зайвою вагою, а ця проблема не така вже рідкість у сучасних дітей;
покращує настрій, допомагає справитися з безсонням і стресами, так як позитивно впливає на загальний стан нервової системи.
І ще. Пам’ятайте народну мудрість, закладену у відомому прислів’ї «У здоровому тілі — здоровий дух»? Так і є, адже, як правило, в період раннього розвитку діти, добре розвинені фізично, показують хороші результати і в інтелектуальному розвитку, вони психічно стійкіше, менше схильні до стресів і депресії, краще спілкуються, а соціальна адаптація дається їм зазвичай без проблем.

При вивихах і підвивихах тазостегнових суглобів у дітей та підлітків плавання і верхова їзда показані, інші навантаження вимагають обмеження. Для зміцнення м’язів — масаж і лікувальна фізкультура.

Інструктор чи мама-тато?

Тут важливо розібратися в поняттях: йдеться не просто про купання у ванні, а саме про плавання, як про спорт. Тому для правильного навчання потрібен саме тренер, знайомий з методикою навчання раннього плавання. А от хто ним стане: спеціально навчений інструктор з раннього плавання, тренер з аква-аеробіки або хто-небудь з люблячих родичів малюка, які навчилися необхідним базовим прийомам самостійно — принципового значення не має.

У цьому сенсі, якщо ви рішуче налаштовані займатися з дитиною плаванфням, то важливо визначитися «на березі» в якому форматі це буде відбуватися, тобто, або заздалегідь знайдіть інструктора або виучитеся самостійно тренерському справі ще до народження дитини. Однак враховуйте, що ефект ви побачите в тому випадку, якщо процес навчання буде мати регулярний і системний характер — займатися з малюком треба щодня, починаючи з 10-12 хвилин і поступово, протягом першого року життя дитини, доводячи час занять до 50-60 хвилин.

До того ж, радять фахівці, займатися з дитиною повинен одна людина — той, якому дитина повністю довіряє, інакше, якщо «передавати маленького плавця» з рук в руки, у нього може сформуватися страх перед водою.

Тому багато людей вибирають наступний оптимальний варіант: мама або тато навчаються тим навичкам, які необхідні в самому ранньому віці і займаються з дитиною вдома (під дитячому періоді), а один раз на місяць відвідують методиста з плавання, який здійснює контроль за правильністю виконання прийомів і навчає наступних прийомів. Пізніше, коли малюк підросте, і ванна вже не відповідатиме зрослим потребам його організму, потрібно буде знайти басейн, який рекомендується відвідувати не рідше, ніж чотири рази на тиждень.

І пам’ятайте, що перш ніж занурити малюка в справжній басейн, його потрібно підготувати загартовуваннями — дитячий організм повинен сприймати температуру води близько 25 градусів абсолютно нормально.

Протипоказання

Пам’ятайте, що займатися плаванням може тільки здорова дитина, тобто, якщо є які-небудь ознаки простудних захворювань, то краще тимчасово припинити заняття, поки малюк повністю не одужає.

Що ж стосується деяких специфічних захворювань, наприклад, неврологічних, то тут все вирішується тільки спільно з неврологом. Скажімо, багатьом діткам, які мають діагноз ДЦП та інші подібні захворювання, плавання може бути дуже корисним, так як при заняттях зміцнюється опорно-руховий апарат і м’язи. Однак нерідко у таких дітей є судомна активність, а це є серйозним протипоказанням для занять плаванням. Крім того, займатися з особливими дітками має фахівець або знову ж хто-небудь з родичів, але тільки після відповідного спеціального навчання.

За довідками про запис дитини на плавання у Чорткові звертайтеся за телефоном 0966456140( Лижечка Оксана Євстахівна)

Якщо виникають проблеми - у міську раду - відділ освіти.
Вимагають хабаря - на гарячу лінію  


Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *