За даними ООН, близько 25% українців п’ють не досить чисту воду.
Як визначити якість споживаної води?
Найпростіший експеримент для визначення якості води — оцінка за зовнішнім виглядом і на смак. Вода має бути прозорою, без осаду, без хімічного або будь-якого іншого запаху.
Кольоровість, прозорість, кислотність/лужність, жорсткість, вміст розчинених речовин і зважених часток також можна визначити в домашніх умовах.
Для визначення ступеня прозорості воду шаром 20 см наливають в прозорий стакан.
Спробуйте прочитати текст на папері, дивлячись через склянку з водою. Якщо це зробити легко — вода прозора.
Домішки — тонкодисперсні суспензії органічного або неорганічного походження — створюють каламутність води, що викликає ріст бактерій і не дозволяє ультрафіолету знищити мікроорганізми.
Кольоровість води визначають аналогічним чином: налийте 100 мл води в прозорий стакан і подивіться на нього на тлі білого паперу.
Органічні речовини, що розкладаються у воді, надають їй темний колір.
В домашніх умовах намилюванням можна визначити жорсткість води: якщо у воді погано піниться мило — вода жорстка. Те ж саме можна сказати і про воду, яка утворює осад при кип’ятінні.
Запах води також може багато розповісти про її чистоту.
Спочатку погрійте воду до 20° С, потім — до 60°.
Гнильний запах води говорить про наявність у її складі сірководню.
Для аналізу води на смак у чистій ємності прокип’ятіть невеликий обсяг води протягом 5 хв, потім остудіть до 20°—25° С.
Якщо вода має солодкуватий смак, вона містить гіпс, гіркий — солі магнію, терпкий — солі заліза. Гнильний смак надають воді продукти розпаду рослинних або тваринних організмів.
Фільтрацією можна визначити наявність у воді сторонніх часток. Для цього воду необхідно відстояти протягом деякого часу, після чого профільтрувати.
Вважається, що вага води також говорить про її якість — легка вода вважається доброю.
Додайте у воду слабкий розчин марганцівки. Якщо рідина швидко жовтіє — вода неякісна.
Також про якість води можна судити, провівши її відстоювання.
Для цього в невелику прозору ємність (наприклад, 3 літрову банку) налити воду і залишити на 2–3 дні в темному місці.
Через деякий час огляньте рідину: про погану якість води може говорити її зеленуватий відтінок, плівка на поверхні, наліт або плями на стінках ємності. І навпаки: якщо вода прозора, немає будь-якого осаду на стінках — вона хорошої якості.
На скло або дзеркало нанесіть невелику краплю води. Зачекайте, поки рідина випарується. Після цього подивіться на поверхню: якщо вона залишилася чистою — вода також чиста.
Якщо ж на склі утворилися якісь плями — це ознака низької якості води.
Якщо у вас є акваріум — простежте за його мешканцями: більшість з них дуже чутливі до якості води.
Наприклад, прісноводні молюски родини Unionidae закривають стулки раковини, якщо у воді з’являються сторонні домішки навіть у незначних кількостях — про це йдеться в статті газети Ecoportal.
Проте всі ці методи мають свої недоліки. Найбільш повну інформацію можна отримати, замовивши повний аналіз води у фахівців.
Джерело: Велика епоха
Немає коментарів:
Дописати коментар