Сьогодні Вознесіння Господнє! Традиції, прикмети та обряди !

Цього четверга, 9 червня, християни відзначають велике свято — Вознесіння Господнє.

Вознесіння Господнє належить до дванадцяти найбільших свят у році й безпосередньо пов’язане з Воскресінням Христовим, тож ніколи не в числі. 
Згідно із Новим Завітом, Вознесіння Господнє – день, коли Ісус вознісся на Небо і сів «праворуч Отця».
Свято Вознесіння Христового відзначається церквою на 40-й день після Пасхи, який завжди припадає на четвер шостого тижня. 
В народі свято Вознесіння Господнє називають по-різному. Це і Вознесення Господнє, Вшестя, Ушестя, Знесіння, Знесіннє тощо. Воно відноситься до одного із дванадцяти найважливіших після Великодня християнських свят.

В основі свята — євангельський переказ про Воскресіння Ісуса Христа та Вознесіння його через 40 днів після смерті на небо. 
За час свого побутування свято обросло численними народними звичаями й повір’ями. 
Якщо протягом сорока днів ще можна було христосуватися, тобто казати «Христос Воскрес», то після Вшестя такі вітання вже заборонялися — бо в храмах ховають плащаницю. 
Таким чином, Вознесіння завершує цикл весняних свят в Україні.
З цієї нагоди люди виготовляли спеціальне обрядове печиво у формі драбинок — «щоб було по чому Христові вилізти на небо». Це ритуальне печиво має певний зв’язок з уявленнями українців про Світове дерево, яке є центром Всесвіту і об’єднує Верхній (небесний), Земний і Нижній (потойбічний) світи. Був звичай нести «драбинки» на могилки й поминати небіжчиків. У деяких регіонах випікали й поминальні паски та фарбували крашанки, щоправда, їх уже не освячували в церкві. Подекуди був звичай смажити тонкі млинці із пшоняного борошна. Називалися вони «божими онучами». 
До речі, так інколи іменують усім добре відомі налисники. За народним повір’ям, «божими онучами», якщо їх напекти вдосталь, «Господь обгортає ноги і тоді йому «не мулько» добиратися драбиною до неба.

Вважалося, що на Вшестя найкраще росте будь-яке зело. Чи у полі, чи в лісі, чи в саду «все зноситься від землі до неба». Щоб не заважати його благословенному буянню, селяни у цей день не працювали, а лишень посилали молитву Творцеві.

Вознесіння — остання межа посіву зернових та городини. 
Цю роботу завершували до Зелених Свят, адже через десять днів надходить Трійця. 
За прикметами, якщо на Вознесіння хороша погода – цього річ буде добрий врожай, якщо навпаки – поганий. 
Позаяк на таке велике свято негоже було братися за тяжку роботу, то селяни родинами йшли в поле оглянути посіви, бо жито під цю пору вже колос викидає. 
З порожніми руками не йшли, а брали «драбинки». За повір’ями до хліба треба йти з хлібом. Це на щастя.
З цим святом пов’язано безліч найрізноманітніших народних прикмет і повір’їв. Мудрі люди давно помітили, що саме в цей день по-справжньому настає літо. Весна вже не повернеться, більше не варто боятися морозів. Крім того, тепер без побоювання можна купатися у відкритих водоймах, не побоюючись за своє здоров’я.

Згідно з народними повір’ями з Великодня і до Вознесіння відкриті двері в рай і пекло. В цей час грішники зустрічаються з праведниками, а душі померлих скаламутився відвідувати вдома живих. Вознесіння Господнє – одне з двунадесятих свят, коли прийнято поминати померлих родичів. Згідно з традиціями напередодні цього свята господині пекли спеціальне печиво у вигляді сходів і пироги, прикрашені смужками тіста, символізували сходинки сходів.

Народні прикмети стверджують, що на Вознесіння завжди випадає рясна роса. Кажуть, що це земля плаче, проводжаючи Ісуса Христа в царство Боже. Вважалося, що якщо дівчина вмиється цією росою, стане красунею і дуже скоро вийде заміж. Займалися землеробством знали: сонячна погода на Вознесіння — запорука гарного врожаю, а дощ передрікає літо з великою кількістю гроз.

На Вознесіння з давніх часів примічають погоду. Вважається, що якщо у цей день пішов дощ, то в цьому році не варто чекати нічого хорошого — дощ віщує поганий врожай і хвороби худоби. При цьому помічено, що якщо погана погода збережеться в найближчі дні, то прогнозу про неврожай вірити не варто. І навпаки, сонячна і тепла тиждень — зовсім не привід для радості тим, хто працює на землі.

При цьому в колишні часи знали, як згладити негативний вплив цієї прикмети. Для цього незаміжні дівчата збиралися всі разом в хаті. Вони смажили яйця і співали змови, а потім, довіривши старшої з них сковороду, йшли натовпом в полі. Шматочки смажених яєць кидалися на землю. Чоловіки при цьому ховалися по домівках: під час дії жоден з них не повинен був попастися дівчатам на очі. Наші предки вірили, що таким чином вони рятують своє село від очікуваного неврожаю.

Крім ворожіння на врожай, існує безліч інших прикмет, пов’язаних із святом Вознесіння Господнього. Вважалося, якщо курка знесе яйце саме в цей день, його ні в якому разі не можна їсти. Над ним читали змови, а потім використовували як потужний оберіг від ворогів. З чим пов’язано таке повір’я? Вся справа в тому, що на Вознесіння заборонено працювати, і навіть курки згідно з волею Всевишнього не несуть яйця у цей день. Але якщо вже таке сталося, значить, це яйце особливе і його неодмінно варто зберегти.

Також у це велике свято незаміжні дівчата ворожили на судженого. Для цього вибирали берізку і заплітали кілька її гілок, імітуючи дівочу косу. Рівно через 8 днів дівчата поверталися до березі і дивилися на свої заплетені гілочки. Якщо березова коса розпустилась покрилася листочками – дівчину чекає швидке заміжжя. Якщо нічого не сталося – залишатися їй в цьому році в дівках. Ну а якщо гілочка берези зів’яла – дівчину чекає хвороба або навіть смерть.

Священне дерево запитували і про те, чи збудеться бажання. Для цього гілку берези загинали в кільце і залишали в такому вигляді до самої Трійці. Якщо листя на вінку зів’януть – не чекай, що бажання здійсниться в цьому році. Ну а якщо вінок розпустився – радуйся, збудеться все, що задумано.

Крім усього іншого, саме на Вознесіння кожна людина може безпосередньо звернутися до Бога в молитві попросити про все, що йому потрібно. Як багато років тому Ісус Христос спілкувався з людьми, так і зараз, у цей світлий празник, він почує кожного. Тільки варто пам’ятати про те, що кожен отримає по своїм потребам – рівно стільки, скільки людині потрібно саме зараз.

З цим великим святом пов'язано багато народних прикмет, а саме: - Якщо в цей день курка знесла яйце,то його потрібно підвісити під крівлею житла. Яйце буде захищати мешканців будинку від нещасть і неприємностей на протязі року.

- Якщо на Вознесіння хороша погода,то вона протримається до дня Святого Михайла.

- Дощовий день свята віщував хвороби і неврожай.

- Є прикмета, що на свято Вознесіння Господнє, нічого не слід робити по дому, інакше невдача буде переслідувати вас весь рік.

- Ще є прикмета, що не попросиш у цей день у молитві у Всевишнього, обов'язково здійсниться, тільки не треба просити великих грошей і багатства.

- Роса в цей день вважалась цілющою і здібності трав у лікуванні посилювалися і зберігалися до настання Іванова дня.

Також, в день Вознесіння Господнього існувала цікава традиція для незаміжніх дівчат: було прийнято заплітати кілька гілочок звичайної берези в косу. Таким чином, якщо за 10 днів до свята Трійці гілочки все ще не зав'януть, то в цьому році дівчина вийде заміж.

У народному календарі свято Вознесіння вважалося днем, коли поминали померлих батьків.

Але, перш за все, свято Вознесіння — це свято неба, коли ми відкриваємо для себе Царство Боже як справжню Батьківщину.

Які існують прикмети на Вознесіння?

  • У цей день обов'язково потрібно пом'янути всіх своїх близьких і батьків, які вже померли. Якщо цього не зробити, то вони будуть до вас неприхильні. До обіду бажано взагалі не працювати.
  • Також потрібно умилостивити духів, що живуть в поле. Для цього частування приносять з собою після обіду на польові роботи і пригощають один одного.
  • Якщо людина в останню п'ятницю перед Вознесінням буде дотримуватися посту, то він ніколи не потоне.
  • Незадовго до Вознесеньева дня в лісах обов'язково перестануть кувати зозулі. Як тільки це відбудеться, почнуться літні дні. Щоб прикмета збулася, необхідно в це свято зробити ганчір'яну зозулю, прикрасити її якомога яскравіше і вчинити над нею обряд хрещення. Після зозулю необхідно захоронити.
  • Якщо на Вознесіння Христове піде дощ, то на Іллю буде гриміти гроза.
  • Погода на Вознесіння буде точно такою, як була на чистий четвер.
  • Якщо у Бога від чистого серця щось попросити, то воно обов'язково збудеться. Тільки якщо прохання не стосується фінансового благополуччя.
  • Вознесіння минуло - сезон купання відкритий. Навіть якщо на вулиці ще дуже холодно, застудитися після таких купань неможливо.

Про господарство

  • Яйце, знесене в цей день, володіє сильною енергетикою. Якщо його підвісити або покласти десь під покрівлею будинку чи сараю, то ця сила відведе від будинку зло і порчу.
  • Сильна злива на Вознесіння принесе хвороби і мор худоби. Біди можна уникнути, якщо відварити яйця або сжаріть яєчню і рознести її по полях і двору, залишивши в різних частинах по невеликому шматочку приготованого блюда. Це потрібно для того, щоб умилостивити духів.

Прикмети про урожай

  • Якщо на Вознесіння на землю проллється хоч крапля дощу, значить, буде неврожай. Ця прикмета може не збутися, якщо після свята погода буде мінливою аж до Св. Михайла.
  • Щоб урожай був хорошим, потрібно спекти здобу, зварити яйця, напекти млинців і пригощати інших цими ласощами.
  • Якщо на Вознесіння не піде дощ, то після свята шість тижнів його точно не варто чекати. А вже якщо дощ проллється в цей день, то протягом шести тижнів його ніщо не зможе зупинити, хоч невеликий дощ, але буде капати.
  • Урожай буде багатим, якщо погода в цей день сонячна і тепла.
  • Холод і вітер спричинять неврожай і засуху.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *