ХТО Є ХТО на виборах у ЧОРТКОВІ


частина друга: партійні списки
Наша перша частина статті про місцеві вибори у Чорткові викликала чималий інтерес серед жителів міста і оправдала наші сподівання, що громада давно чекала якісних та справжніх новин у інтернеті. Тому із великим задоволенням продовжуємо аналіз.

Всі, хто прийде на вибори у місті Чорткові, отримають три бюлетені. Один із них із списком кандидатів у обласну раду. До міста ж стосунок будуть мати тільки два з них. Один із кандидатами на посаду мера, а інший із прізвищами по кожному окремому округу.
Бюлетеня із списками партій, як це було у попередні рази, не буде.
Тому все дуже просто – голосувати потрібно за ЛЮДИНУ, а не за телевізійну рекламу!


Виходячи з того, що подалося у депутати у рідному місті майже три сотні претендентів із дванадцяти (!) партій, провести аналіз списків та якості їх наповнення важче, ніж оцінити кандидатів у мери.
Кожна із політичних сил, набираючи кандидатів, створила неабиякий резонанс і Чорткові. Правила набору кандидатів, суть та зміст їх співбесід та виставлення умов кандидатам – речі широко обговорені у політичних та громадських колах, тому, інформації, котра допоможе Вам зорієнтуватися у списках, у нас достатньо.

Кандидатів, котрі з’явилися у бюлетенях, можна умовно поділити на такі групи.
1.    Діючі депутати міської ради міста Чорткова, котрі твердо знали, що хочуть і далі бути депутатами.
2.    Колишні депутати та місцеві активісти, котрі по певних причинах не потрапили у діюче скликання, але мають бажання бути у раді.
3.    Люди абсолютно нові у місцевій політиці, але, із активною громадянською позицією і з бажанням щось змінювати та працювати на благо громади.
4.    Кандидати-баласт. Тобто, громадяни, котрі ніякого відношення до діяльності міської ради чи політики у місті не мали і котрих у списки запросили (безкоштовно або за гроші), а з декого ще й гроші за це взяли. Чи буде користь від їх присутності у сесійні залі – питання риторичне.
Так от, для аналізу списків достатньо подивитися, яке співвідношення кандидатів із перших трьох груп до того баласту, котрий належить до групи 4. Що ми з-поміж іншого і зробили.
Говорити про гендерну рівність чи нерівність не будемо. Це – доволі недолуга норма закону, закріплення котрої у Законі є суперечливим трюком. Жінок потрібно цінувати не згідно Закону, а завжди. І їх присутність у політиці повинна бути не примусова, а само собою зрозуміла. Але, не будемо спекулювати на цих аспектах. 
Новий Закон має одну дуже суттєву відмінність від усіх попередніх: тепер неможливо купити завідомо прохідне місце у списку рейтингової партії і стати депутатом гарантовано.
Ймовірність стати кандидатом, бодай мінімальна, є у кожного із списку партії, котра здолає п’ятивідсотковий бар’єр саме у нашому місті. Результат загальнодержавний у Чорткові – неважливий.

Давайте зрозуміємо основний посил, котрий задумувався законодавцем, як інструкція до поведінки всіх учасників політичного процесу, а саме:
Списки партій повинні бути ЯКІСНИМИ.
Адже, це велика відповідальність партії перед виборцями делегувати свого представника, котрий буде працювати на користь громади. І причина, що згадана вище, дуже банальна – у кожного із кандидатів є ймовірність стати народним обранцем.
Хоча й вже для обраного депутата буде не все так просто. Є у новому Законі дуже чітко прописаний механізм відкликання депутатів. І наші шановні кандидати повинні розуміти, що «грати дурня» не відвідуючи сесії, чи свідомо блокуючи важливі для міста рішення буде небезпечно для їх мандата.

То ж як насправді складалися списки партій у Чорткові?
А насправді, лише кілька партій змогли залучити до списків достойних та досвідчених людей.
І причина цілком проста: немає у нашому місті 300 активних та обізнаних городян (котрі мали б з’явитися у 12-ти списках), з котрих люди на виборах мали б обрати 34 найдостойніших. Не будемо говорити про якусь дискримінацію. Давайте лишень подумаємо, що депутати у міській раді – це не статисти і не глядачі. Вони повинні обдумано приймати важливі для громади рішення. І першому зустрічному це не під силу.
Але, повернемося до процесу формування списків. Процес підбору кандидатів виглядав так: два-три місяці тривали обговорення та підбір кандидатів до списків лідерів гонки, а потім у гарячці «згрібали» всіх підряд аутсайдери перегонів, котрим дали команду і виділили кошти «зверху». Є серед аутсайдерів й такі, котрі мають у списку одну-дві відомі фігури, але сам список насправді заповнений поспіхом та абияк.

Тепер конкретніше. У Чортківську міську раду шанси потрапити є у 3-5 політичних партій.

ПАРТІЯ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ"

У списках є багато достойних людей, але є і зовсім невідомі та неактивні громадяни міста. Це виглядає доволі дивним, якщо врахувати весь ресурс, котрий задіяла влада для залучення кандидатів. Про що це говорить? Скоріш за все про надто слабкі фігури, котрі на рівні міста мали б формувати список у міську раду. Тому особливо величезної черги у списки «Солідарності» не було.

Соціологія «малює» провладній партії 11-12-13% відсотків на місцевих виборах, але, це за умови наявності впізнаваних кандидатів. Скільки відсотків додасть або, навпаки відніме підібрана команда – ми дуже скоро побачимо. Мабуть, це й буде справжня «оцінка» роботі президентської вертикалі на місцях.

Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"

Довший час діяльності по наповненню списків БЮТ у Чорткові не було помітно. Але, маючи такий собі кістяк і знаючи про підтримку своїм стійким електоратом, гріх було не скористатися можливістю потрапити у міську раду під останні акорди колись гучних фанфар пані Тимошенко. Тому, після тривалих кулуарних опитувань, представники «Батьківщини» таки почали набирати списки.

В основному керував набором досвідчений бютівець Віктор Шепета - «збитий льотчик» чортківської політики, котрий здійснив карколомну кар’єру, поховавши на посаді голови РДА за кілька місяців свій імідж і поставив під загрозу імідж непоганої команди, котра його так самовіддано підтримувала.

На диво, список у БЮТівців загалом вийшов непоганий. Там є помітні і достойні фігури.
Але, чи ще діють на електорат чари Юлії Володимирівни і чи здатні вони затьмарити весь негатив команди БЮТ і її діяльності у Чорткові, сказати важко.

Політична партія "Сила людей"

Сама партія є молодим проектом, котрий пройшов Майдан і не фінансується жодним з олігархів. Всі крапки над «і» були розставлені довгоочікуваною публікацією руху «ЧЕСНО» на сторінках Української правди (http://www.pravda.com.ua/articles/2015/10/19/7085342/ ). Всі проекти, котрі мають стосунки до олігархів та колишніх регіоналів – викриті.

«Сила Людей» жодного стосунку до одіозних фігур та партій не має.

Команда у міську раду Чорткова підбиралася Володимиром Шматьком за безпрецедентним принципом – ніяких кулуарних домовленостей і непублічних обіцянок.

Умови ці білівський голова озвучував відкрито і, щоби було зрозуміло всім зацікавленим, пояснював прямим текстом: «Нікому нічого не хочу бути винен і ніяких ділянок нікому роздавати не буду».

Це був безпрецедентний старт для передвиборчих перегонів і це закрило дорогу у списки зацікавленим пристосуванцям, котрі, відчувши можливого лідера виборів на мера, планували «зробити ставку».

У результаті, список кандидатів доволі швидко наповнився принциповими і чесними людьми. Попри всі закиди жовтих інтернет-газеток і «коментаторів» Зазуляка-Стадника-Вербіцького кандидати у списку Шматька – люди авторитетні і порядні. До речі, команда «Сили Людей» вчасно подала у МВК свій повний список, заповнивши всі округи.

Враховуючи значний рейтинг лідера перегонів Володимира Шматька, а також дуже хорошу репутацію членів його команди, ймовірний майбутній мер зможе сформувати впливову фракцію у новоствореній міській раді.

Політична партія "Об’єднання "САМОПОМІЧ"
Слоган «Самопоміч відкрила списки», котрий ми споглядали останні місяці на вулицях міста, звучав спочатку гордо, а потім почав викликати посмішку у городян. По-перше, на цих виборах, ніхто із конкурентів їх і не закривав. Це був такий собі трюк, котрий у свій час використала партія Удар у Києві.

Зазначимо, що сама по собі ідея непогана. Проводити обговорення ймовірних кандидатів, попередньо оголошуючи їх на широкий загал. Все було б, мабуть, ідеально, але, якщо доручити проведення «кастингу» по відбору кандидатів особам із вкрай сумнівною у місті репутацією, то «відкриті списки» від чортківської Самопомочі – це якийсь вульгарний і безвідповідальний жарт. Це схоже на призначення авторитетів у громаді комісією, котру очолює відомий шахрай.

Тому, набрали у «відкриті» списки Самопомочі заледве 22 кандидати. Серед них – третина безробітні, один дезертир ЗСУ, та кандидат у мери, котрий, спочатку декларуючи наявність посади та роботи, подав себе теж… безробітним. Мабуть, це має справити враження на виборця. Або, ці люди хочуть потрапити на неоплачувану (!) посаду міського депутата для того, щоби покращити свій матеріальний стан. Інших версій не виникає.

І це - списки від рейтингової і надзвичайно популярної партії у регіоні. Пояснювати кількість у 22 при необхідних 35 тим, що більше «достойних ми не знайшли» буде некоректно, тому що всі знають по яких причинах кандидати оминали стороною команду.

У сухому остатку маємо у їх списку чотири-п’ять помітних і достойних фігур, котрі мають здійснити нереальне – витягнути решту команди за межі п’яти відсотків. Не здивуємося, якщо міська рада так і не отримає фракції любителів помочі самому собі.


Політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"
Тут ситуація складніша, ніж була кілька років тому. Партію покинули одіозні та корисливі місцеві псевдо-політики типу Зазуляка а той залишок, котрий зараз намагається формувати основний склад, вражає некомпетентністю та непрофесіоналізмом. У поєднанні з величезними втратами репутації Свободи на рівні країни, проводити агітацію партійцям Тягнибока нелегко. Навіть незважаючи на візит їх вождя у наше місто.

Враховуючи популярність правих ідеї у Західній Україні список доповнили люди відомі і авторитетні. Як допустили вони у свої ряди відвертих крикунів і невігласів – невідомо. Хоча, риторика Свободи останніх місяців мала б дати відповідь на це питання. Так Свобода бачить тепер свій електорат. Не заздримо їм у теперішніх умовах і бажаємо успіхів у поясненні своєї хиткої позиції.

ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ГРОМАДСЬКИЙ РУХ "НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ"

Проект технічний і нецікавий для розгляду. Списки – креатури Михайла Вербіцького та кандидати-баласт із групи №4. Кандидати із цих списків якраз перевірять прихильність своїх родичів і друзів, коли будуть рахувати отримані голоси.


Політична партія "Громадянська позиція"

Партія, котра назбирала аж вісім кандидатів на Чортків, могла б пишатися цим «досягненням», мабуть, тільки тоді, якщо б всі вони були кристально чистими людьми. Але, на жаль, не той це випадок. Їх голоси будуть на сто відсотків втрачені. Подолати із малочисельною «командою» 5%-ий бар’єр чисто математично – нереально, навіть залучивши у список таку відому і достойну постать, як Олександр Степаненко. 


політична партія Народний Рух України
Спроба реінкарнації відомої у свій час політичної сили та сподівання на те, що втрачений Свободою електорат спробує знайти у списках автентичну партію правого націоналістичного спрямування. Але, тут теж прокол – математика не зійдеться. Набрали «рухівці» у списки лише 25 маловідомих кандидатів.

Примітно, що ніби ненароком, серед місцевих «рухівців» з’явилися і віддані бійці Михайла Вербіцького. Милий симбіоз без особливих сумлінь...


Політична партія "Українська Галицька партія"
Той випадок, коли багато непоганих людей збираються у завідомо провальний проект. 
15 кандидатів, місія котрих проінформувати земляків, що вони є. Все.


ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП"
Сам проект «УКРОП» - величезний ляпас від олігарха Коломойського українській патріотичній ідеї та усім, хто боронить нашу країну. До якого ж треба опуститися цинізму, щоби за гроші зібрати у списки працівників військкоматів і з ганьбою виставити їх псевдо-кандидатами на місцеві вибори таких міст, як Чортків… Дев’ять «бійців»-найманців, безстрашних і, зрештою, безсовісних.

Для Коломойського та його Корбано-рейдерів це всього лише соціологічна гра, у пісочниці розміром з електоральне поле України. А для виборців на місцях – знову ж таки – втрачені голоси.


Радикальна партія Олега Ляшка
Феномен цього списку полягає у тому, що він більше, ніж наполовину складається із вірних слуг Вербіцького. Говорити про мораль та совість людей, котрі вирішили стати під прапор головного клоуна і натхненника корупціонерів-мосійчуків Ляшка не варто. Але, робити це, ще й будучи боржником одіозного мера – це вже глибоко непорядно по відношенню до жителів міста. І список у місцевих ляшків – смітник, і вождь з рекламою не допоміг. Тому й очікуваний результат буде нікчемним і провальним.


Українська республіканська партія
Верх цинізму у виконанні тандему Вербіцький-Волошин. Список наповнений креатурами цих обидвох діячів одночасно, тому, дуже дивними виглядають заяви Петра Волошина, про незгоду із політикою мера, та його самостійною позицією. Приклався до формування списків партнер по земельному бізнесу Волошина – Володимир Дзюба. Ця трійця надзвичайно плідно працювала у міській раді діючого скликання. Тепер ж розігрується карта – ми не причетні і ми білі та пухнасті. А це виборцям невідомо. Як і невідомо кільком доволі порядним кандидатам, котрі по необізнаності своїй потрапили у таку сумнівну команду.


Висновки, шановні городяни, робіть самі.
Керуйтеся не почуттями, а розумінням того, що на місцевих виборах ви повинні голосувати за ОСОБИСТОСТІ.
Голосуйте за реальних та відомих Вам людей, з котрих Ви завтра зможете щось спитати.
Не голосуйте за порожні клітинки без прізвищ кандидатів, котрі не заповнили невдахи перегонів.
У міську раду повинні потрапити люди, котрі сумлінною роботою і своїми діями довели спроможність бути корисними громаді.
Популізм і шароварщина – ворог країни, а особливо - місцевого самоврядування!

Країна почне змінюватись, коли ми з Вами змінимо громаду та місцеву владу!

За матеріалами редколегії «Бруківки» (с) Степан Прокопович, політолог
(Чортків – Київ) 2015


6 коментарів:

Unknown сказав...

То виходить серед усіх партій достойна лиш одна?бо лише там всі авторитетні і порядні.ну накінець вже настане порядок і небуде ніхто нічого красти.

Unknown сказав...

І так на кожних виборах.одні чесні і порядні.інші злодії.але як приходять до влади то змін ніяких.поки знов непоявляться нові чесні .Враховуйте що ви не в Києві будете працювати ,а у Чорткові.Тут люди прості,і можуть збитків наробити тим хто багато обіцяє,бо вже піднадоїло це все.

Читач сказав...

Думав щось цікаве, а на поверхні - чергова ЗАКАЗУХА.

Ірина Чорна сказав...

Цілком згідна із попереднім дописувачем. Початок цікавий, а далі суб'єктивні оцінки із явним реверансом у сторону замовника. Відкрита маніпуляція громадською думкою. Звідки автору відомо у кого які шанси, за кого люди проголосують, а за кого ні? Він що пророк, ясновидець? Для класичної картинки маніпулятивної політтехнології не вистачає "результатів соціологічного опитування" із замовним малюночком діаграми, згідно якої перемагає той що треба. Кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології ТНПУ Ірина Чорна.

Анонім сказав...

Пані Ірино, це - перша стаття у мережі, в котрій надано інформацію про всіх учасників перегонів у Чорткові. Відчувається, що вона є частиною передвиборчих технологій, тому Вам. Але, якщо врахувати, що людей останні місяці дурили пройдисвіти, обливаючи лайном тільки одного - то це є достойна відповідь. Ви й не уявляєте, наскільки брудною є цьогорічна кампанія у нашому місті! Дякувати Богу, сьогодні її останній день!

oleks_deLarge сказав...

Як все складно-доладно у пані кандидатки! Стосовно ж її (про «односкладові висновки» інших «експертів» навіть шкода часу згадувати!) висновку/-ів щодо статті, яку «замовили», то з цим навряд чи можна погодитись, оскільки жодна стаття щодо ТАКИХ «епохальних» подій провінційного масштабу не буває – і не може бути! - об’єктивною з тієї простою причини, що в ТАКИХ містечках ВСІ ВСЕ ПРО ВСІХ ЗНАЮТЬ, точніше, їм часто ТАК здається. Адже так хочеться бути ВСЕЗНАЮЧИМИ і ВСЕВИДЯЧИМИ.
Судячи із стандартного набору так званих оціночних суджень кандидата психологічних наук і за «сумісництвом» «експерта-політтехноголога» («маніпулятивні політтехнології», «маніпуляція громадською думкою»), можна зробити банальний висновок: заважає стандартне мислення або ж … «замилене наукове око».
За весь час моїх «суб’єктивних» спостережень за різного рівня (від столичних до провінційних) публікаціями, які стосувались передвиборчих політтехнологій, я не прочитав ЖОДНОЇ такої, яка була б супер … об’єктивною. А тому БУДЬ-ЯКА стаття ЯКОМУСЬ «учОному» (навіть з трьома-чотирма науковими ступенями чи, ба більше, «сімома п’ядями у лобі»!) буде здаватись «джинсою».

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *