Як активісти працють над вирішення проблеми води у Чоркові. відео розширених засідань

Ми регулярно інформуємо жителів міста Чортків про роботу групи з промовистою назвою "Чиста вода міста"
Наразі ми підготували підбірку статей із сайту міської ради про те як проходить ця робота.
Також нам надали відео розширених засідань на основі яких можна зрозуміти доцільність роботи такої групи її інтеграція і координація з міською владою та доцільність таких груп.

Якість питної води і водопостачання житлових будинків міста є однією з найбільших проблем Чорткова. На цьому неодноразово наголошував міський голова Володимир Шматько, спілкуючись з громадою. Це питання піднімалось і під час роботи дводенної Стратегічної сесії, яка проходила на базі Чортківського гуманітарного педагогічного коледжу ім. О. Барвінського.
Учасникам тренінгу, що проходив у рамках Стратегічної сесії, запропоновано універсальну методику формування груп по різних сферах життєдіяльності громад та практичної реалізації цих завдань. Міський голова Володимир Шматько ініціював створення робочої групи у складі заступників міського голови Романа Тимофія, Олега Недокуса, депутатів Зоряни Лесейко, Любомира Махомета, Віталія Федорейка, Юрія Кривого, начальника Чортківського ВУВКГ Віталія Царика для ефективного вирішення проблеми з водопостачанням.
Під час першого засідання робочою групою погоджено офіційну назву групи “Якісна вода міста Чорткова” та окреслено основні напрямки діяльності на найближчий період. Зокрема, виявлення незаконних врізок у водогони, розробка нових та реалізація існуючих проектів каналізаційно-насосних станцій, залучення інвестицій, пошук грантових коштів для будівництва очисних споруд, та ін.


2.Члени робочої групи “Якісна вода міста Чорткова” провели чергове засідання
За ініціативи міського голови Володимира Шматька під час роботи Стратегічної сесії сформовано робочу групу, до складу якої ввійшли заступники міського голови Роман Тимофій, Олег Недокус, депутати міської ради Зоряна Лесейко, Любомир Махомет, Віталій Федорейко, Юрій Кривий, начальник Чортківського ВУВКГ Віталій Царик, підприємець Євген Кунь для спільного ефективного вирішення проблем з водопостачанням. 
Чергове восьме засідання робочої групи пройшло за участі почесного громадянина Чорткова Юхима Макотерського, депутатів міської ради, підприємців. 
У ході засідання розглядались питання щодо вирішення основних проблем, що стосуються якості води, незадовільного стану очисних споруд, зношеності мереж водопостачання. 
Запропоновано спільно з міською владою, депутатським корпусом провести роботу щодо залучення фірм, розробників проектів по реконструкції очисних споруд, насосній станції та мережам. Включити в перелік необхідної документації техніко-економічне обгрунтування об'єктів. 
Повне розуміння проблематики сприятиме здійсненню наступного кроку - пошуку інвестицій.

Констуктивний діалог завершився звітом членів робочої групи щодо проведеної роботи та визначенням завдань на наступний тиждень. 


Уже восьме за рахунком засідання робочої групи під назвою «Якісна вода» пройшло цього тижня у розширеному форматі: до нього долучилися не лише учасники групи, міський голова, керівництво міської ради й водопровідно-каналізаційного управління, а й депутати, члени виконкому, громадські активісти, підприємці, преса.
Модерування засідання узяв на себе підприємець Євген Кунь, чия діяльність спеціалізується у даній сфері. За його словами, час роботи групи здійснено чимало продуктивних кроків, робота є конструктивною, хоч питання на сьогоднішній день дійсно дуже непросте. Хоча дії групи ґрунтуються на якісному підході до виконання роботи – обговоренні ідей, шляхів вирішення, постановки завдань і строків їх вирішення, деколи ті чи інші обставини гальмують процес. Тому широке оприлюднення такої роботи повинно не просто пожвавити роботу самої групи «Якісна вода», а й дати мешканцям міста розуміння реальних масштабів наявної проблематики, рівня складності її вирішення та орієнтовних строків досягнення спільної цілі усієї громади – якісної, чистої та доступної води.
Так, учасники групи наголошують усім навколо: у Чорткова сьогодні є три дійсно серйозні проблеми:
1. Викиди в Серет – це не просто забруднення, це екологічна катастрофа місцевого масштабу, що сягає не лише усіх населених пунктів нижче за течією, а й території на берегах Дністра, куди впадає наша річка з нечистотами. Отруюється не тільки сама річка, а й «підшкірні» води навколишніх криниць. Тут же криється інша біда – на неї вказав уже сам міський голова Володимир Шматько, – якщо не виправити ситуацію, з наступного року Чортків не отримає дозволу на постачання водою населення – коментувати цю загрозу – зайве…
2. Серет, з якого частина мешканців отримує воду до своїх осель, і вище за течією перед Чортковом замулений, забруднений, вода у ньому «цвіте» і потребує ґрунтовної очистки перед подачею жителям або альтернативної заміни.
3. У Чортківського водоканалу дійсно дуже великі матеріальні труднощі, і ситуація значною мірою полягає не тільки у застарілих комунікаціях, а у недобросовісному споживанні – крадіжках води, «врізанні» в мережі без засобів обліку. По скромних підрахунках втрати води в мережах більш ніж наполовину спричинені саме крадіжками води. І це слід негайно припиняти.
Якщо останнє питання стоїть у площині контролю й жорсткого обліку, то перші два є більш глобальними. Для уникнення подальшого забруднення річки стоками найоптимальнішим шляхом буде реконструкція наявних очисних споруд, які вже довгі роки не працюють, як належить. 
Стосовно цього Євген Кунь, виходячи з напрацювань групи «Якісна вода», здійснив ґрунтовні підрахунки та дослідження, згідно яких, за умови розпочатого фінансування проект буде втілено якнайшвидше за 6 місяців: 14 днів з них підуть на виготовлення проекту реконструкції, 1,5 місяці триватиме його експертиза і ще 4 місяці – власне реалізація.
Загальний бюджет, у такому разі, складе орієнтовно 10 млн грн. Тоді як (згадаймо інформацію з попередніх проектів – попереднього разу вартість очисних оголошувалася не меншою за 34 млн грн.). Стосовно цього учасники групи, до якої цього вівторка увійшли ще троє фахівців, повинні провести підготовчі роботи, представити дану «дорожню карту» для очисних на депутатських комісіях, обговорити зі спеціалістами.
Стосовно фінансування, то пошук його джерел можливий у трьох напрямках:
- Міжнародні фінансові інституції та фонди, які надають підтримку у різних формах – цільово та на основі грантових коштів. До слова, таку програму реалізують і національні фонди окремих європейських країн. Нині така програма діє від швейцарського фонду, допомагаючи впоратися з проблемами водопостачання й водовідведення селам і малим містам України – їх досвід свідчить про позитивні результати.
- Друге джерело – бюджетні кошти різних рівнів – від міського, обласного – і до державного бюджетів. В Україні також передбачені витрати (мабуть, не настільки значні) на «реанімацію» водопостачання в державі. Тут ключовою має бути активна робота місцевої влади, злагодженість дій з депутатами міського, обласного рівня й Верховної Ради.
- Приватні інвестиції, бізнес-донорство. Йдеться як про можливість залучення одного інвестора, так і про залучення багатьох городян до фінансування таких проектів у місті.
Враховуючи усі ці фактори, на засіданні було вирішено не відкладати такий шлях вирішення проблеми, і розпочати роботу негайно. Міський голова Володимир Шматько доручив здійснити усі необхідні кроки начальнику відділу ЖКГ, благоустрою та інфраструктури Василю Войціховському. Від групи «Якісна вода» процес координуватиме Зоряна Лесейко, еколог, лікар, депутат міської ради.
Більш тривала дискусія виникла стосовно шляхів питання з водопостачанням чистою водою населення.
Продовжуючи свою доповідь, Євген Кунь запропонував, на його думку, найоптимальніший шлях, що дозволить в найкоротші строки подати значно кращу воду городянам: суть полягає у встановленні на насосних станціях нового обладнання, що дозволить якісно очищувати воду, яка буде подаватися з річки, та не використовувати відстоювання її у ставках. Як приклад успішного втілення наведено Кам’янець-Подільський, де на сьогодні добре виконується так звана «домашня робота» з реалізації такого проекту, і є позитивні показники, окрім того, віднайдено кошти з різних джерел фінансування, перелічених вище. Отож, усе реально.
При цьому, низку контраргументів п. Євгену навели мер Володимир Шматько і депутат Віталій Федорейко. Вони полягали в альтернативі – дослідженні й запуску додаткових артезіанських свердловин, що є на території й околицях міста та можуть забезпечити його якісною питною водою. На це п. Кунь зауважив на більшій тривалості втілення такого проекту, ризиках і затратності. Проте, присутні зійшлися в думці, що варто розглянути і такий проект, а також не відхиляти можливості почати очищення річкової води на шляху до переходу на свердловинне постачання й зрештою подальше використання подачі води з Серету, як резервне.
Крім того, йшлося про можливість збільшення потенціалу для подачі води городянам через прийом на баланс об’єктів «Львівської залізниці», звідки можливе постачання водою значної частини міста – Залізничного мікрорайону і навіть частини середмістя. Свою позицію висловив і підприємець Сергій Гусак, який запропонував розглянути енергоекономний варіант накопичення і подачі води місту з мікрорайону Кадуб.
До кожного з варіантів коментарі та пояснення давав начальник ВУВКГ Віталій Царик. Попри всі складнощі – від щоденних проривів чи поломок до адміністрування боргових зобов’язань, робота ведеться, і від її результатів залежатиме вибір оптимального шляху якісного водопостачання для міста. 
Крім усього сказаного, Віталій Царик наголосив на необхідності перегляду тарифів на послуги водопостачання й водовідведення для приведення їх у рентабельні показники, адже тариф формувався ще 2011 року, і в ньому закладено вартість 1 кВт електроенергії – 0,92 грн (!) та мінімальну зарплату 980 грн/міс. Вирівнювання фінансової складової, встановлення лічильників та чіткий облік споживання дадуть більш чітку картину потреб і втрат, які слід буде задовольняти надалі.
Після аргументованих обговорень присутні підвели підсумок зустрічі, Зоряна Лесейко яка протоколювала засідання, ще раз оголосила подальші завдання. Чергова зустріч групи відбудеться на початку травня, після Великодня. 

Члени групи надали нам відео цього засідання

4.Відбулось чергове засідання робочої групи

Чергове 12 засідання робочої групи «Якісна вода міста» відбулось в розширеному форматі не лише за участю членів робочої групи, а й заступників міського голови, депутатів міської ради, членів виконкому, підприємців, небайдужих жителів міста, представників засобів масової інформації. В роботі засідання взяв участь і почесний громадянин міста Чорткова Юхим Макотерський.
За три місяці діяльності робоча група має певні напрацювання. Про результати цієї роботи присутніх ознайомив координатор групи Євген Кунь. Зокрема, зазначено, що завдяки коштам, виділеним з міського бюджету йде процес розробки проекту по реконструкції очисних споруд. Учасниками наради активно обговорювались питання щодо ефективності роботи водоканалу, здійснення заходів по відновленню мереж, розглядались варіанти подачі води з підземних джерел та з річки Серет.
В результаті конструктивного діалогу визначено першочергові завдання для поліпшення ситуації з водопостачанням. Запропоновано тісніше співпрацювати з депутатами усіх рівнів, міжнародними організаціями щодо пошуку коштів для вирішення надзвичайно важливого питання - подачі якісної води населенню міста. 
ВІДЕО

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *