Чи пропаде "псевдоОЦЕТ" з полиць чортківських магазинів?

З недавніх пір в Україні, як і в усьому світі, оцтом можна називати тільки натуральну продукцію, отриману бродінням з харчової сировини, відзначає експерт.

Міжнародний стандарт CODEX STAN 162-1987 і вітчизняний ДСТУ 2450: 2006 в цьому випадку збігаються. При такій технології оцет отримують шляхом подвійного бродіння (ферментації): спочатку відбувається стадія спиртового бродіння, а потім оцтовокислого. Натуральний оцет може бути винним, яблучним, фруктовим і т.д., але такі оцти коштують дорожче.
«У нашій країні вступили в дію законодавчі зміни щодо оцту. У багатьох продуктах слово «оцет» мало зникнути, оскільки у нас з'явилося більш точне визначення оцту - це повинен бути тільки натуральний продукт. Оцтом тепер повинен називатися тільки натуральний продукт, який приготовлений за допомогою бродіння. Він буває також білий, прозорий, але коштувати буде трохи дорожче, ніж штучний. Оцет яблучний або оцет лимонний також зроблені за допомогою бродіння і мають право називатися оцтом в разі, якщо в них не використовуються барвники та ароматизатори », - уточнює В. Безрукий.
За його словами, найчастіше в недорогих різновидах оцту продається оцет синтетичний - тобто, який приготовлений не за допомогою бродіння. Відповідно ці продукти не мають права називатися оцтом. Такі продукти повинні називатися, скажімо, «розчином оцтової кислоти» або оцет столовий, розчин оцтової кислоти, водний розчин оцтової кислоти і т.д. Точного визначення поки немає.
«Ці назви не повинні відлякувати людей, оскільки це більш точні визначення того, що вони купують. В Україні немає заборони на використання синтетичної оцтової кислоти для харчових цілей. Ось тільки оцтом такий продукт називати не можна, щоб натуральний і синтетичний продукт легко можна було відрізнити за назвою », - зазначає експерт.
На основі синтетичної оцтової кислоти можна проводити не тільки «білий» продукт, а й продукт з різними ароматами. Але називати його «яблучний оцет» або «винний оцет» можна. Для цієї категорії продукції, яка куди більш доступна за ціною, можуть бути використані назви «розчин оцтової кислоти» або «замінник оцту», а також доповнення «з ароматом яблука» і т.д. З обов'язковою позначкою в складі, що використана синтетична кислота.
«Коли з'явилися такі вимоги, то продукти розділилися на натуральні і штучні. На базарах, на жаль, ніхто ці етикетки не міняв. З року в рік нам попадаються одні й ті ж виробники, які штампують фальсифікат », - пояснює він.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *