З'явився документ за яким Чортків буде розвиватися наступні десятиліття!

Більшість Чортківчан навіть з числа активістів вже почали забувати як більше півроку назад відбулася як писали ЗМІ: "без перебільшення, знакова подія – стратегічна сесія «Бачення та розвиток Чорткова 2030»."

Ініціювали захід учасники Стратегічної Ініціативи Чорткова (СІЧ), що сформувалася ще на початку року із молодих та енергійних чортківчан, більшість з яких нині працюють у столиці, тим не менш, неабияк переймаючись долею рідного Чорткова. Звісно ж, найперше, над чим замислилися – стратегія розвитку міста.
Ініціативу радо підтримав міський голова Володимир Шматько. Мер переконаний: щоб рухатися вперед, необхідний чіткий та прозорий план, така собі «дорожня карта». Існування стратегії міста відкриє Чорткову шанси на залучення грантових коштів, а це – нові можливості для розвитку. Тому міський голова, а разом з ним і апарат міськради, і депутати активно підтримали стратегічну сесію – як перший важливий етап до формування стратегії міста. А позаяк до заходу долучилося стільки небайдужих городян, фахівці, громадські організації та священнослужителі, створення стратегії просто приречене на успіх.
Звісно, без роботи досвідчених спеціалістів зі стратегування, усі зусилля могли б так і залишитися красивими мріями. Тому СІЧ прийняла рішення – запросити до Чорткова кращих фахівців із Києва.
Зробити перші кроки до бачення Чорткова 2030 учасникам сесії допоміг виступ Вікторії Подгорної – про те, як влаштовані процеси розвитку міста та що потрібне для ефективного стратегування.
Вікторія Подгорна – кандидат філософських наук, консультант із стратегічного розвитку та концепції «розумного міста», голова ГО «Громадська рада смарт-сіті», координатор групи зі створення стратегії «Київ смарт-сіті», організатор першого в Україні хакатону «Київ Смарт сіті» (2014).
Стратегія – не документ, а процес, стверджує В. Подгорна. – Процес взаємодії людей, що рухає світом. ХХІ століття – століття міст, а велич міста починається з ідентифікації його унікальності. Чортків унікальний – помітно навіть у темряві – підкреслила фасилітаторка, адже приїхала напередодні вночі.
До більш конкретних прикладів українських стратегій перейшла Надія Копаниця, викладач одразу кількох бізнес-шкіл, тренерка з організаційного розвитку, малого бізнесу, маркетингу, реклами та PR. Надія провела більше 1000 тренінгів та фасилітацій, в т.ч. і «розумні міста», і «бюджети участі».
Про те, що нездійсненне – можливо, говорять за себе приклади не лише успішних стратегій, впроваджених у Києві, а й стратегії невеликих міст – приміром, Білої Церкви, і навіть села Бобриця під Києвом, що нині гордо іменує себе «Smart-village».
Разом з Ольгою Машталер – фаховим ігротехніком, передовою фасилітаторкою й бізнес-тренером з 18-річним стажем, серйозним досвідом у командотворенні, комунікаціях, організаційному розвитку – присутні працювали із чортківчанами більше десяти плідних годин.
Небайдужим до рідного Чорткова і нині залишається всесвітньо відомий поет Василь Махно, який народився у нашому місті, а нині мешкає у Нью-Йорку. Тим не менш, п. Василь радо згодився на запрошення до участі в стратегічній сесії – і у скайп-включенні окреслив присутнім своє бачення, що вдало вписалося у вже вписані чортківчанами проекції. На завершення автор зачитав одного зі своїх віршів про Чортків, що дійсно розкриває місто з його самобутніми рисами, наче унікальну квітку в долонях.
“Майбутнє починається сьогодні” – дуже вірно підмітив Василь Махно на завершення, бажаючи присутнім успіхів у створенні стратегії.
Натхненні почутим, учасники до пізнього вечора занурилися у кипучу роботу – звісно ж, мріяти приємно, але ще цікавіше побачити, наскільки наші мрії перегукуються з мріями інших. За нетривалий уривок часу вдалося заповнити стіни цілим вернісажем бачень та пропозицій для Чорткова. Так, визначаючись із базовими цінностями, городяни неочікувано для себе визначили найбільшу цінність – родина. Поза нею, для міста до ТОП-п’ятірки спільних принципів розвитку міста увійшли: здоров’я, особиста відповідальність, креативність підходів, духовний розвиток та нетерпимість до корупції.
Далі всі стали учасниками непростого процесу SWOT-аналізу сильних та слабких сторін, загроз і можливостей для міста. Після чого у сформованих командах велися напрацювання у чотирьох базових напрямках – управління містом, городяни та громадськість, інфраструктура й міський простір та економіка міста.
Усі напрацювання цілком магічним способом розмістилися на стінах сесійної зали, у буквальному сенсі наповнюючи її новими змістами. Серед них – визначення місії, що вмістилася в романтичній візії: «Чортків – місто на перетині часів».
Суботні години стали дійсно продуктивними, та час невпинний. Десь віддалік наближався гудок київського потяга для наших гостей, які були щиро вражені дієвістю та небайдужістю городян.
Ольга Машталер усміхнено твердила: «Я в захваті! Ви – перше місто, для мешканців якого здоров’я нації та особиста відповідальність – найбільші цінності! У вас все вийде!».
Вікторія Подгорна написала у себе на фейсбук-сторінці: «Дуже приємне місто і люди. І активна громада. Надихає. В Києві, з нашим Президентом, урядом та парламентом – депресія може бути…».
На годиннику була майже дев’ята, ті, хто залишився, заледве вмістилися на спільному фото – дещо виснажені, але задоволені: надзвичайно продуктивна перша стратегічна сесія добігла логічного завершення. «Міська спільнота виробила власне бачення майбутнього міста. Кажуть, що дорога довжиною у тисячу миль розпочинається з першого кроку. Сьогодні його було зроблено! Браво, Чорткове!», оптимістично підсумувала день Яна Козаченко, учасниця СІЧ.Хтось мудрий і, вочевидь, досвідчений, сказав: «Усе твориться двічі – спершу в думках, а тоді наяву». Так от, мислити у необхідному напрямку Чортків вже розпочав, і плодом цього має стати стратегія – не красива презентація для оплесків, а реальний, професійний та обґрунтований документ, така собі дорожня карта. На перший крок місто уже зважилося. Починаємо довгу подорож – тож хай вона буде для нас усіх вдалою, а на фініші нас зустріне Чортків-2030, яким ми мріємо його бачити!
Так от нарешті побачив світ результат роботи високопрофесійних фахівців, що був зачатий у стінах Міської ради - документ КОНЦЕПЦІЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ МІСТА ЧОРТКІВ 2030 , документ який незважаючи на анонс на головній сторінці сайту міської ради ми знайшли з певними зусиллями.
Для інших кому неохота шукати публікуємо документ

ПРЕАМБУЛА
Ця концепція має на меті сформувати бачення ключових напрямків розвитку міста до 2030 року, задати напрямки його руху, сформулювати ключові проблеми, цілі та завдання. У цій концепції сформульовано чотири основних вектори розвитку міста, а саме розвиток громади; освіта, культура, спорт; економічний розвиток міста та комфортне місто. Означивши ці умовні межі, ми сформулювали стратегічні довгострокові цілі, окреслили проблеми та визначали основні завдання, які повинні бути реалізовані в рамках впровадження Стратегії розвитку міста. Написанню цієї концепції передувала Стратегічна сесія із залученням громади Чорткова, на якій було напрацьовано візію міста, основні принципи містян та проаналізовано суспільну думку щодо напрямків розвитку Чорткова до 2030 року.

ВІЗІЯ МІСТА ЧОРТКІВ 2030
Чортків - туристичний і релігійний центр західного регіону, місто розвиненого підприємництва.
Чортків – інноваційне, зручне для проживання та перспективне для розвитку місто з соціально активною громадою, місто з розвиненою освітньою та культурною базою. 
Чортків – 2030 – це місто з розвиненими центрами оздоровлення, сучасними медичними закладами, екологічно чистими місцями відпочинку, відновленими та реставрованими архітектурними пам’ятками, збереженим історичним центром міста, сучасними дорогами, освітленням, розвинутою логістикою.
Чортків – місто, громада якого бере активну участь в управлінні та контролює діяльність органів місцевого самоврядування через розвинуту систему електронних сервісів, що сприяють прозорості процесів.


ЦІННОСТІ ЧОРТКІВЧАН
Особиста відповідальність кожного;
Креативний підхід у розвитку міста;
Здоровий спосіб життя;
Духовний розвиток громади;
Нетерпимість до корупції;
Інноваційність освіти.

РОЗВИТОК ГРОМАДИ
Стратегічна ціль:
Наша мета - активізувати місцеву громаду та громадянське суспільство таким чином, щоб вони брали на себе ініціативу та відповідальність за міські процеси і посилили свою роль в управлінні містом. 
Виявлені ключові проблеми:
низька соціальна активність мешканців;
слабка взаємодія між різними соціальними групами;
відсутність незалежних засобів масової інформації (ЗМІ);
низький рівень довіри мешканців до органів влади, громадських організацій та бізнесу;
відсутність громадського контролю за діями органів влади та їх посадових осіб;
потреба в більшій прозорості та відкритості діяльності органів влади;
недосконалість управлінських процесів, пов’язаних з обробкою даних, як в органах влади, так і в інших інституціях громадянського суспільства.
Завдання:
надати простір для впровадження ідей та проектів і таким чином змінити сприйняття своєї ролі в місті кожного мешканця;
впровадити новітні форми участі мешканців в процесах управління містом та забезпечити їх ефективними важелями впливу на місцеву владу та її контролю;
сприяти розвитку механізмів фінансування міських проектів зі сторони органів місцевої влади та бізнесу;
стимулювати діалог між різними соціальними групами в місті;
створити умови для розвитку незалежних ЗМІ;
відкрити доступ до міських даних;
стимулювати ефективну роботу з даними в органах державної влади та місцевого самоврядування;
посилити прозорість діяльності органів місцевої влади.
створення системи місцевих петицій.

ОСВІТА, КУЛЬТУРА, СПОРТ 
Стратегічна ціль:
Наша мета - популяризація та розвиток освіти, культури та спорту як переосмислених явищ та інструментів для розвитку громади.
Виявлені ключові проблеми: 
Недостатність та низька якість освітньої, культурної та спортивної інфраструктури;
Незадовільний соціальний статус педагогічних працівників та працівників культури;
Деформована суспільна думка стосовно ролі освіти в особистому розвитку людини;
Відсутність можливостей для отримання альтернативної освіти;
Спрощене сприйняття поняття культури та потенціалу її впливу на розвиток громади;
Недостатня кількість культурних подій та заходів дозвілля;
Відсутність професійних спортивних команд та мала кількість спортивних заходів;
Низька спортивна активність мешканців;
Завдання:
підвищити якість освіти;
- залучити інвестиції для розвитку освіти, культури та спорту;
- популяризувати освіту, підвищити її привабливість;
- поширювати ідеї навчання впродовж життя, включаючи освіту та самоосвіту за допомогою новітніх технологій;
- створити центри якісної професійно-технічної освіти для спеціальностей сфери послуг та підприємництва;
- реанімувати та активувати наявні ресурси освітньої, культурної та спортивної сфери, за необхідності створити;
- забезпечити освітню, культурну та спортивну інфраструктуру професійними кадрами;
- розвивати соціальне партнерство між основними соціальними групами в сфері освіти, культури та спорту;
- поширювати та реалізовувати освітні, культурні та спортивні заходи, соціальні ініціативи, інновації, новітні світові тенденції та практик;
- модернізувати бібліотеки і створити з них центри активності;
- створювати умов, в тому числі фізичного простору, для творчої реалізації особистості;
- трансформувати цінності та підходи до впровадження культурних ідей.
- відкрити простір для фізичного розвитку мешканців; 

ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК МІСТА
Стратегічна ціль: 
Ми ставимо перед собою мету створити привабливе для бізнесу середовище, що створить потужну економічну базу для зростання міста шляхом забезпечення високого рівня зайнятості та добробуту населення. 
Ключові проблеми:
Низька мотивація працівників органів місцевого самоврядування, які безпосередньо залучені до роботи з бізнесом;
Низька інвестиційна привабливість міста;
Недостатнє проникнення інновацій та сучасних тенденцій у бізнес середовище міста;
Інертність представників місцевого бізнесу;
Нестача кваліфікованих кадрів;
Низький розвиток інфраструктурних об’єктів;
Недостатньо досліджений та, як наслідок, нереалізований туристичний потенціал регіону;
Фрагментарність у підході до вирішення стратегічно важливих проблем, зокрема у сфері економічного розвитку міста;
Недостатність обізнаності з місцевими виробниками та їх продукцією.
Завдання:
автоматизувати дозвільні процедури, впровадити електронне самоврядування;
створити електронну карту міста з наявними та доступними інвестиційними об’єктами міста;
провести ряд інформаційних кампаній з метою поширення відомостей про інноваційні новинки;
створити сприятливе середовище, яке поєднувало б робочий комфорт та якісне дозвілля для професіоналів та жителів міста;
створити фізичні простори для обміну ідей;
провести комплексне дослідження туристичних об’єктів регіону з метою їх майбутньої монетизації;
популяризувати місцевого виробника шляхом проведення економічних ярмарок, фестивалів, виставок.

КОМФОРТНЕ МІСТО
Стратегічна ціль:
Ми керуємося метою створення комфортних умов проживання, праці та відпочинку для жителів міста та гостей та надання доступу до них, покращення благоустрою міста.
Ключові проблеми:
Відсутність єдиного інтегрованого центру надання адміністративних послуг; складна та тривала процедура їх отримання;
Незадовільна якість медичного обслуговування, поєднана із браком технічого устаткування;
Відсутність інфраструктури, пристосованої для людей із особливими потребами;
Відсутність транспортної велоінфраструктури та паркомісць;
Неналежна якість питної води та її постачання;
Зношеність дорожньо-транспортної інфраструктури;
Відсутність якісної навігації публічного транспорту та інформаційно-туристичних вказівників;
Відсутність єдиних правил облаштування публічних просторів у історичній частині міста (єдиний стиль зовнішньої реклами тощо);
Різке зменшення кількості зелених та рекреаційних зон;
Відсутність очисних споруд у місті та відсутність комплексної програми відновлення благоустрою річки Серет та прибережних територій;
Триваюча проблема поводження із відходами та їх утилізацією;
Відсутність контролю та програм зі зменшення викидів і скидів підприємствами та домашніми господарствами;
Відсутність раціонального енергоспоживання та його моніторингу;
Завдання:
спростити процедуру надання адміністративних послуг шляхом запровадження електронного врядування та створення єдиного центру, надання адміністративних послуг (ЦНАП);
створити на базі Чортківської міської медичної інфраструктури міжрайонний медичний центр із необхідним обладнанням та професійними кадрами;
створити інфраструктуру для людей з особливими потребами;
забезпечити якісну автомобільну, велоінфраструктуру та достатню кількость паркомісць;
забезпечити використання новітніх технологій для відновлення якості питної води та забезпечення її постачання на належному рівні;
комплексно відновити дорожньо-транспортної інфраструктури;
розробити систему навігації для відслідковування публічного транспорту та створити систему інформаційно-туристичних вказівників та відкрити туристичний центр;
розробити та запровадити єдиний міський стандарт облаштування публічних просторів;
збільшити кількість зелених та рекреаційних зон у місті;
встановити очисні споруди та впровадити програму з відновлення благоустрою річки;
розвивати культуру утилізації сміття, впроваджувати інноваційні підходи щодо поводження з відходами;
стимулювати місцевих виробників та домашніх господарств до впровадження програм зі зменшення викидів та скидів, забезпечити моніторинг ефективності таких програм органами місцевого самоврядування;
впровадити якісний моніторинг за використанням енергії, стимулювати зменшення енергоспоживання, енерговтрат та впроваджувати альтернативні джерела енергії.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *