Жомопад вивів людей на вулицю!

Невдоволені мешканці селища Заводське, що на Чортківщині, вийшли на акцію протесту через викиди жому й шкідливий пил з Чортківського цукрового заводу, який осідає їм просто на подвір’ях.

Терплять такі незручності в Заводському ще з початку осені, коли, власне, розпочав роботу завод. Через те, що у приміщенні, де сушать жом, поламалися фільтри й сітки, які затримують шкідливі викиди, то весь пил осідає на вулицях селища, подвір’ях і будинках людей, пише Галас.
Від того, що люди не можуть навіть відчинити вікна у своїх оселях, вони вийшли на акцію протесту, де вимагали прислухатися до їхніх думок і врахувати їхні інтереси.
Частина мешканців Заводського прийшли до селищної ради, щоб разом із головою селища Людмилою Павлінською і керівництвом цукрового заводу дійти компромісу. Адже раніше всі розмови й прохання покращити ситуацію із виробництвом зводилися лише до того, що заводківчанам просто вказували на двері, а точніше, «радили» виїжджати з селища, якщо їх щось не влаштовує.
Людське терпіння, як відомо, не безкінечне й тому, не збираючись більше ризикувати своїм життям і здоров’ям, вони вирішили діяти категорично. Обговорювали навіть те, щоб перекрити дорогу й не пускати вантажівки з буряками, якщо до їхнього прохання про допомогу не прислухаються.
– Проблеми не виникло б якби фільтри, які поламалися ще до сезону, полагодили, – кажуть заводківчани. – Але це все витрати для заводу, тому вони вирішили зекономити й зекономили на нашому здоров’ї. Були такі дні, коли біля цукрового заводу взагалі було 5-10 см жому. Що вікна, що підвіконники, що бруківка, що сходи – все доводиться щоразу мити, адже весь пил
наноситься до хати. Якщо тиждень не помиєш машину, то той пил так в’їдається у фарбу, що його відтерти не можна. А можна уявити, що відбувається з нашими легенями! Ми зверталися до санстанції. Ті приїхали, провели перевірку й сказали, що викиди не шкідливі, але про всяк випадок виписали дирекції невеличкий штраф.
Мешканці Заводського розуміють, що зупинити завод для того, щоб полагодити фільтри, це означає додаткові витрати й збитки, тому готові зачекати ще кілька тижнів поки закінчиться сезон.
Вони проконтролюють, щоб фільтри відремонтували й наступного року їм не довелося відтирати бруд через виробництво зі своїх помешкань.
Власне, заступник директора Чортківського цукрового заводу, який прийшов сьогодні на зустріч з громадою, пообіцяв їм це. Проконтролювати питання зголосилася й голова селищної ради. Це питання домовилися винести на розгляд сесії селищної ради, яку призначили на 1 грудня.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *