Уряд ухвалив концепцію переходу на страхову медицину

Кабінет Міністрів України у середу, 30 листопада, затвердив концепцію реформи фінансування системи охорони здоров'я України. Про це повідомляється на сайті Кабміну.
Як зазначається, вона закріплює модель національного солідарного медичного страхування зі 100% покриттям громадян. Згідно з концепцією, збори страхових внесків повинні здійснюватися через загальну систему оподаткування і збиратися в державному бюджеті. Страхові виплати за лікування окремої людини не будуть прив'язані до розміру її індивідуальних внесків.
Регулюватиме відносини між лікарем і пацієнтом єдиний національний замовник. До його обов'язків входитиме планування і закупівля медичних послуг для громадян. Він же буде контрактувати медичні установи, оцінювати і контролювати якість послуг, підтримувати електронну систему збору та обміну медичною інформацією тощо.
Держава запровадить поняття гарантованого пакету медичної допомоги. Йдеться про чітко визначений набір медичних послуг і ліків, право на отримання якого буде в усіх без винятку громадян України. Гарантований пакет медичної допомоги буде щорічно переглядатися і публікуватися. Процес переходу на нову модель фінансування галузі буде поступовим і розрахований на три роки з остаточним введенням 2020 року. Концепція набуває чинності з моменту схвалення Кабінетом Міністрів. До кінця поточного року Міністерство охорони здоров'я має розробити план заходів її реалізації.
Крім того, на засіданні Уряду були врегульовані оперативні питання управління системою охорони здоров’я, зокрема з резерву медичної субвенції з дербюджету місцевим бюджетам у 2016 році виділено 433 млн 115 тис. грн, що унеможливіть ризики зриву лікувального процесу та виникнення соціальної напруги через заборгованість з виплати заробітної плати, оплати комунальних послуг та енергоносіїв.
Іншим розпорядженням нерозподілена медична субвенція у сумі понад 434 млн 367 тис. грн. була розподілена між отримувачами, згідно з фінансовими нормативами на одну внутрішньо переміщену особу та даними про кількість внутрішньо переміщених осіб. Єдина інформаційна база даних, розпорядником якої є Міністерство соціальної політики України, станом на 17.11.2016 налічує 1 млн 664 тис. 726 внутрішньо переміщених осіб.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *