Слід за електроенергією здорощає і газ. У всьому винен МВФ.

Через півтора місяця, від 1 квітня, газ для населення в Україні може зрости на 40%. 

Тобто нині кубометр коштує 6,879 грн, а буде близько 9,6 грн. Якщо ж навесні він не здорожчає, то ціни восени за певних умов та обставин можуть підвищити вже щонайменше на 47% від нинішнього рівня – до 10,1 грн за кубометр.
«Треба вже зараз починати публічну і чесну дискусію про те, чого очікувати з 1 квітня — дати обіцяної МВФ лібералізації ціноутворення на газ для потреб населення. Якщо не буде продовжено державне регулювання цін для потреб населення, так звані спеціальні обов’язки, то виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні та інших факторів, можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%», — зазначив Вітренко.
Він зазначив, що якщо від 1 квітня запустять процес лібералізації ціноутворення, то до того часу облгази і теплопостачальні підприємства повинні будуть погасити прострочену заборгованість у сумі 58 млрд грн, а також перейти на режим передоплати. А це майже нереально, пише tsn.ua.
«Нафтогаз» не може продавати газ компаніям, які не розраховуються за газ, у яких активів «два столи і старий комп’ютер». Для співробітників «Нафтогазу», які підпишуть такий договір — прямий шлях до прокуратури. Особливо враховуючи високий ризик «схем» на рівні цих компаній. Якщо держрегулювання подовжать, з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв МВФ, що спеціальні обов’язки вводилися тільки до 1 квітня, то тоді підвищення цін можливо вдасться відкласти до жовтня», — уточнив Вітренко.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *