Студенти в шоці! На що і скільки грошей виділяє влада,щоб "залучити інвестрорів".


Громада, на жаль, не надто активно контролю' свої ресурси. Хоча доволі часто влада витрачає чималі кошти на, м’яко кажучи, дивні «покращення»... Тож у роботу з контролю бюджету активно включились студенти 

У Тернополі провели нагородження студентів, котрі дослідили бюджет Тернопільської області та підготували статті в рамках Конкурсу студентських публікацій на тему «Використання коштів бюджету Тернопільської області». - Громадська спілка «Рада бізнесу Тернопілля» долучилася до конкурсу, адже така аналітична робота молоді допоможе підвищити фінансову грамотність тернополян. 
Крім того, це реальний контроль грошей платників податків, - каже голова ГС «РБТ» Олександр Бораковський. 
– Публікації, які створили студенти на основі знайдених у бюджеті «родзинок», написані у доступній формі, ще й містять інфографіку. Щоб якомога більше людей їх прочитали, ми поширюємо статті в Інтернет-мережі та ЗМІ міста. 
Загалом на розгляд журі в першому етапі конкурсу надійшли десять досліджень студентів не лише тернопільських, а й польського університетів. Теми публікацій стосувалися: вартості «популярності» органів влади, ролі благодійних внесків батьків для потреб профтехучилищ області, витрат бюджетних коштів на утримання обласної ради, «золотих» флешок в одному з ліцеїв нашої області, привабливості інвестиційного паспорта області тощо. 
Результати конкурсу обговорили з учасниками в ТНЕУ на семінарі-практикумі «Публічне звітування про використання коштів бюджету як інструмент подолання відсторонення громадянина від влади», - розповідає представник від ГС «РБТ» у журі Любов Вовк. - По завершенні семінару на студентів чекало нагородження. Усі учасники отримали ексклюзивні пам’ятні горнятка. Таких у світі наразі  існує лише одинадцять (сміється – прим.ред.). 
Трьом авторам найоб’єктивніших досліджень вручили сертифікати на грошову винагороду у розмірі 500 грн, 300 грн та 200 грн — відповідно до зайнятих місць. Інших учасників відзничили грамотами. 
Триватиме Конкурс студентських публікацій на тему «Використання коштів бюджету Тернопільської області» протягом усього 2016 року та матиме чотири етапи – за результатами квартальних публічних звітів головних розпорядників коштів обласного бюджету Тернопільської області. 
Зараз «РБТ» спільно з членами ГО «Експертно-аналітичної групи «Акцент» також розглядає  можливість аналізу ще й міського бюджету Тернополя. 
Результати І-го етапу Конкурсу студентських публікацій на тему «Використання коштів бюджету Тернопільської області»: 
І місце Оксана Маланчук (ТНЕУ) 
ІІ місце - Ольга Середа (ТНЕУ) 
ІІІ місце - Ігор Білик (Університет інформаційних технологій та менеджменту в Жешові, Польща) Переможці номінацій: 
Номінація «Опіка над бізнесом» - Ольга Юрук (ТНЕУ) 
Номінація «Дослідницький інтерес» - Наталія Кушней (ТНЕУ) 
Номінація «Оптимізм» - Вікторія Костюк (ТНЕУ) 
Номінація «Актуальність теми» - Ігор Глухенький (ТНЕУ) 
Номінація «Креативність» - Ольга Баран (ТНЕУ) 
Номінація «Оригінальність проблематики» - Ліна Ільчук (ТНЕУ) 
Номінація «Читацькі симпатії» - Іщенко Марія (Тернопільський національний педагогічний університет ім.В.Гнатюка) 
Налякає чи прибавить Інвестиційний паспорт Тернопільщини потенційних інвесторів? 
Оксана МАЛАНЧУК, студентка Тернопільського національного економічного університету,  переможець І-го етапу Конкурсу студентських публікацій на тему "Використання коштів обласного бюджету Тернопільської області" 
Проблема залучення інвестицій в економіку – одна з найгостріших проблем на сьогодні. Розвиток інвестиційної діяльності,  підвищення фынансової привабливості та збільшення обсягів інвестицій в економіку – одне з важливих завдань, що стоїть наразі перед країною та регіонами зокрема. Інвестиційний потенціал Тернопільської області чималий.  
Вигідне економіко-географічне розташування, дешева робоча сила, високопродуктивний земельний фонд та лісовий фонд та запаси мінеральних вод, наявний туристичний та рекреаційний потенціал. Та попри це все обсяги іноземних інвестицій досить низькі, а Тернопільщина лідирує за найвищим рівнем безробіття та найнижчим рівнем життя населення. А як же в цей час працює влада щоб збільшити інвестиційну привабливість нашої області? 
На публічному звітуванні головних розпорядників коштів обласного бюджету, а саме Департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва ТОДА, я мала можливість ознайомитись з Інвестиційним паспортом Тернопільської області. 
А ви знали, що інвестиційний потенціал нашої області настільки великий, що вклавши, наприклад, 5 млн доларів у будівлю та введення в експлуатацію цегельного заводу у Гончарівську, за рік часу він вже окупиться?  
Навіть мені, як звичайній студентці, було дивно бачити такі цифри та показники у стратегічних інвестиційних проектах. 
Що вже говорити про потенційних інвесторів, професіоналів у своїй справі?! І таких проектів – більше, ніж два десятки. Якщо все так чудово, то чому прямі інвестиції в області зменшуються? 
Чому Тернопільські мільйонери не інвестують у такі проекти, якщо це настільки вигідно? На запитання професійного аудитора, який тривалий час співпрацює з інвесторами щодо об’єктивності цих показників, начальник департаменту відповіла, що вони розраховувались експертами(!). 
Цікаво ж, якими саме, і чи самі «експерти» вклали б кошти у такі проекти? 
На розроблення на друк цього інвестиційного паспорту витрачено 16 750 грн з обласного бюджету. А, окрім цього, на зйомку та монтаж ролику про інвестиційний потенціал Тернопільської області витратили 8,5 тис. грн.. Відео за годину пошуків в Інтернеті я так і не знайшла. Хоча, швидш за все, він мав би бути розміщений на сайті ТОДА в розділі «Інвестуй в Тернопільську область»  (http://www.oda.te.gov.ua/main/ua/publication/content/32344.htm). 
Сподіваємось, що Департамент економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва опублікує нарешті цей ролик  на своєму сайті (на розробку та хостинг якого витрачено 9 тис грн ще в 2015, і якого ще досі немає). 
І це ще не все. Перегляньте Каталог конкурентоспроможної промислової продукції підприємств Тернопільської області - на сайті ТОДА, в розділі «Купуй Тернопільське» (http://www.oda.te.gov.ua/data/upload/publication/main/ua/20594/katalog_konkurent_ukr.pdf). 
На виготовлення таких каталогів (500 шт) з обласного бюджету витратили 22 650 грн. 
Просто перелік підприємств на 34 сторінки, де вказаний основний асортимент продукції. 
Хто буде взагалі переглядати таку інформацію? А особливо зараз, коли конкурентоспроможне підприємство (якщо це й справді так) має свій сайт, де можна переглянути всю детальну інформацію, та і шукати онлайн набагато зручніше, ніж гортати отакий «довідник». 
То ж робіть висновок, наскільки ефективно витрачаються кошти в плані стимулювання інвестицій. Це якщо не брати до уваги оплату тренінгів (16 тис грн тренеру за 8 год.), сотні флешок, папок для флешок, блокнотів, пакетів з символікою і т.д… 
Якщо вам цікаво, на що ще департаменти ТОДА витрачають кошти – переглядайте реєстри договорів на сайті Тернопільської обласної ради (у розділі «Публічні фінанси» >> Реєстри договорів укладених розпорядниками коштів обласного бюджету) http://te-rada.org/list/?t=40&s=rada, що стало можливо завдяки впровадженню 
Порядку публічного звітування ГРК Тернопільської області, що був ініційований Експертно-аналітичною групою «Акцент». 
Ну а щодо інвестицій – 19- 20 травня у Збаражі під гаслом «Тернопільщина – надійний партнер!» відбудеться Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest – 2016». Що ж, побачимо чи цей самий «перспективний» потенціал презентуватиме наша влада.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *