Коли Барна покаже у Чорткові як можна ходити по воді?

22 травня, уже вчетверте головна площа Тернополя перетворилася на науковий плацдарм. Більше двохсот науковців демонструють свої досліди та експерименти у рамках "Наукового пікніка".






Тут школярі та студенти дивували більше 500-ми дослідами з хімії, біології, фізики та астрономії.
Досвід перейняли в поляків з Центру науки "Коперник" у Варшаві. Саме там уже вдвадцяте відбувається травневий Науковий пікнік, куди стікаються кількасот умів науки та близько 500-от тисяч відвідувачів. В Україні ж такими осередками є Харків і Дніпро. Та, звісно, Тернопіль.
"Найвидовищнішою "родзинкою" експериментів  є біг по воді (Ньютонівська рідина – в’язка суміш крохмалю з водою - прим. авт.).
Особливістю є те, що по ній можна танцювати та бігати, а коли зупиняєшся, то грузнеш у воді», - ділиться організатор акції Христина Білінська.
Дітвора ж радо випробовувала дивну для них рідину.

Провести аналогічні «розумні свята» по всій області планує Голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

«Це дасть можливість навчальним закладам області, в тому числі училищам, коледжам, технікумам заявити про свій потенціал, що особливо на часі в період вступної кампанії. Окрім того, «Наукові пікніки» демонструють по-справжньому демократичні принципи вільного суспільства. Цей захід робить науку ближчою до простих людей, заохочує до здобуття освіти», - зауважив Степан Барна.



За його словами, тернополяни стали фаворитами, адже в місті «Наукові пікніки» відбуваються вже вчетверте, що не зовсім справедливо стосовно мешканців райцентрів та сіл. «Цей важливий освітній захід водночас дає можливість змістовно провести час в колі родини. Жителі всієї Тернопільщини також повинні отримати можливість долучитися до «Наукових пікніків»», - вважає Степан Барна.
Уже другий рік поспіль «Наукові пікніки» проводяться за підтримки Міністерства молоді та спорту України. Цьогоріч у проекті візьмуть участь більше 200 учасників, 40 волонтерів, організатори чекають на гостей з 13 областей України.

«Ми завжди  намагаємося підтримати нашу молодь, дітей в їхніх цікавих ініціативах і починаннях. Вперше, чотири роки тому, ми підтримали цей проект на рівні обласного бюджету. А два роки тому він вийшов на міністерський рівень. Цього року із державного бюджету на «Науковий пікнік» заплановано виділити більше 100 тисяч гривень. Це свідчить про те, що проектом зацікавлені не тільки жителі Тернопільщини, а й інших областей, які традиційно приїжджають на наш захід», – зазначив начальник відділу сім'ї та молоді Тернопільської ОДА Ігор Чорний.

Генеральним партнером «Наукового пікніку» виступає «МРІЯ Агрохолдинг». Директор Благодійного фонду «Агрохолдингу «МРІЯ» Василь Мартюк наголошує, що розвиток науки є гарантом подальшого успіху держави. Тому компанія підтримує «Науковий пікнік» вже не перший рік.

«Наша компанія і минулого року долучалася до реалізації даного заходу. Адже ми переконані для того, щоб розвивалося суспільство і наша Україна займала передові позиції, потрібно, щоб у державі розвивалася наука. Ми, як аграрна компанія, у своїй сфері діяльності намагаємося підтримати цей процес. У нас є закладені дослідні поля, на яких експериментуємо із різним насінням і добривом. Підтримуємо робочу техніку. У минулому році нами було оплачено необхідні елементи для конструювання дрона, який зараз виконує завдання у зоні АТО. Також у 2015-му для нашої компанії придбали дрон, який використовуємо у дослідах, під час нагляду за нашими полями. Це допомагає аналізувати ситуацію і краще визначити, в якій ділянці потрібно внести добриво, щоб отримати кращий результат. Тобто наука є дуже важливою для функціонування різних сфер нашого життя, в тому числі аграрного сектору», – зазначив Василь Мартюк.

Після прес-конференції науковці продемонстрували кілька своїх дослідів. Наймолодшим учасником цьогорічного «Наукового пікніку» є 11-річний Тарас Назаревич. Юний винахідник три місяці працював над виробництвом приладу, який продемонстрував журналістам.  

«Ця машинка керується через інфрачервоні хвилі, тут є інфрачервоний давач. Є два ультрасоники, які видають ультразвук, що людина не може почути і відбивається в інший датчик, який приймає його. Цей прилад можна використовувати  – зробити робота, який може сам їхати і реагувати на перешкоди. Можна буде його включити, він буде їхати, якщо буде перешкода буде зупинятися і від’їжджати назад», – каже Тарас.

Цього року в рамках проекту відбудеться ІІ форум «Наукових Пікніків». 20-21 травня до Тернополя приїдуть гості з 15 областей України, а також із Польщі.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *