На Чортківщині знову розрослася небезпечна рослина. Що робити коли не вдалося уникнути контакту з Борщівником!

Поля та долини Тернопільщини впевнено заростають борщівником, а це дуже небезпечна рослина, в чому, на жаль, наші громадяни мали можливість переконатись минулими роками. Цьогоріч ще не реєструвалися випадки важких опіків, але підійшов час цвітіння, коли рослина стає найбільш небезпечною. 


Взагалі, різновидів борщівника існує понад 60, повідомляють у Держсанепідемслужбі.Зазвичай, це високі рослини з гарним лапатим листям, тому деякі з них вирощують як декоративні. Частина видів - цілком їстивні, їх заготовляють для годівлі тварин. Але є види, які містять речовини, що викликають фотохімічні опіки у людей та тварин. До них належить і борщівник Сосновського. Це - багаторічна рослина, до 3-5 метрів висоти, товщина стебла - до 10 сантиметрів. Основними місцями його зростання є потічки, береги річок, узбіччя доріг, занедбані пасовища.

Стебла, листя та квіти борщівника містять фуранокумарини. Ці речовини різко підвищують чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання, тому навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків. Сильні опіки можуть привести до омертвіння тканин. Особливо обережними треба бути дітям та людям, схильним до алергії. У них може розвинутися набряк Квінке, а це вже загроза життю. Якщо пухирі невеликі, краще їх не чіпати. Коли пухир продовжує рости, зверніться до лікаря. У жодному разі не змащуйте йодом, бо отримаєте подвійний опік а „на пам'ять" можуть залишитися темні пігментні плями. вони тримаються до шести місяців, а в тяжких випадках залишаються і на все життя. 
Спеціалісти Держсанепідслужби області звертаються до жителів краю бути обережними при безпосередньому перебуванні біля рослин борщівника. Оскільки він є небезпечним видом, то необхідно систематично проводити заходи з перешкоджання його поширенню: випас — молоді листки рослин поїдають вівці та корови; систематичне косіння; зрізування товстих коренів на глибині 8-12 см, на невеликих територіях можна застосовувати прополювання, тоді рослина знищиться повністю. Проте, цей метод потребує значних сил, є небезпека ураження шкіри.


Найефективнішим методом боротьби з розповсюдженням даної рослини є хімічний засіб захисту, який потрібно організовано використовувати весною на початку вегетаційного періоду. Проти борщівника рекомендується застосовувати препарати "Гліфосату» (Раундап та інші), амінної солі (2,4-Д, 2М4Х) та інші препарати, котрі можна придбати у спеціалізованих магазинах.

Перед застосуванням хімічних засобів необхідне детальне дослідження особливостей території та погодження з місцевою владою.


Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *