Доступ до безоплатної правової допомоги розширено.

Безоплатна правова допомога -  надання правових послуг, спрямованих на забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина, захисту цих прав і свобод, їх відновлення у разі порушення. Вже більше року жителі Чорткова та  району змогли реалізувати своє право на дану допомогу звернувшись до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.  Протягом 2016 року  до місцевого центру звернулося 3498 громадян, з них – 2896 отримали консультації правового змісту, а 538 соціально незахищених громадян – послуги адвоката для захисту прав та інтересів  саме у суді. Найпоширенішими питаннями, з якими зверталися громадяни були  питання  соціального забезпечення, спадкового, сімейного та трудового права.
Важливим в етапі розвитку безоплатної правової допомоги стало прийняття  змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, які набрали чинності з 05 січня 2017 року. Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та  учасників АТО, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій.
Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.
Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості:
- по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів( на сьогоднішній день це 3200 грн. для працездатних осіб та 2494 для непрацездатних);
- по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід конкретної особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.
Внесені зміни враховують об’єктивну потребу у забезпеченні доступу до безоплатної правової допомоги особам, які мають дохід, що дорівнює прожитковому мінімуму або навіть більше, проте є недостатнім для самостійної оплати правових послуг. Крім того, прийняті зміни роблять особу незалежною від доходів інших членів сім’ї у питанні звернення за безоплатною правовою допомогою. Насамперед, це уможливить звернення за такою допомогою осіб, законні інтереси та права яких порушуються в сім’ї.

За правовою допомогою жителі Чортківського району та міста можуть звертатися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Чортків, вул.Шевченка,54. Тел. (03552) 2-02-50.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *