Агенти Кремля лякають жителів Західної України Реституцією.



Новостворена польська організація «Реституція Кресів» та проросійське інтернет-видання Prawica.pl продовжують поширювати нові чутки про те, що поляки підготували судові позови до України щодо повернення їм нерухомого майна.

Тема Реституції кресів з боку російської пропаганди завжди була ключовим приводом, який кілька років використовують прокремлівські видання для поширення дезінформації в Росії та Україні.Чергові закиди інформації про погрозу українцям новими судовими позовами з боку поляків не залишили байдужими нікого з російських, а тим паче українських журналістів. Українські газетярі у погоні за сенсацією підхопили із неперевіреного польського видання Prawica.pl інформацію про повернення майна більш ніж 100 тисячам  Другої Речі Посполитої на суму 5 млрд. доларів.
В офіційних польських колах інтернет ресурсPrawica.pl вважають проросійським, провокативним із сумнівною репутацією.Працівники сайтуPrawica.pl заявляють,що першоджерелом даних про судові позови є новостворена організація «Реституція Кресів». В даної організації серед авторитетних медіа Республіки не краща репутація.
Що насправді стоїть за «новоявленою»організацією «Реституція Кресів»?

Більшість авторитетних польських сайтів (зокрема портал wschodnik.pl) стверджують, що виступи за Реституцію даної проросійської організації - всього навсього інформаційна війна проти України.
До того ж польські аналітики та експерти Адам Лельонек та Пьотр Косцінський оповістили, що«Реституція Кресів» заснована представниками, котрі підтримують лояльний зв'язок зі головою офіційно незареєстрованої партії «Зміна» Матеушем Піскорським. До того ж, створена у квітні 2015 року організація «Реституція Кресів» не представляє Польської держави і не підтримує позицію польських органів влади.Партія «Зміна» також прихильна і до ресурсуPrawica.pl.
За неофіційною інформацією польського сайту tvn24.pl, спецслужба Польщі «Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego»(«Агентство внутрішньої безпеки»)підозрює Матеуша Піскорського в шпигунстві на користь Російської Федерації. Дослідники з агентства внутрішньої безпеки і прокуратура  в тому, що той активно підтримує дії Росії у Криму та на Донбасі.  
  Посилаючись на видання, повідомляємо, що Піскорськийнерідко виступав у російських медіа, критикуючи польську владу і висловлюючи свою підтримку Москві. Він був «спостерігачем» під час так званого референдуму в Криму в березні 2014 року, назвавши даний захід легальним і добре організованим.

На яких підставах і чи справді спадкоємці «Східних Кресів»  мають право сьогодні претендувати на повернення законного майна від жителів Західної
України?

Представники спадкоємців виселених поляків стверджують, що можливість висувати майнові претензії їм надає Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. При цьому журналісти, котрі посилаються на польський сайт, чомусь роблять головний акцент на Львові та Тернополі, свідомо упускаючи той факт, що «Реституція Кресів» та Prawica.pl згадує і про Луцьк, Київ та Харків.
Експерт із Центру досліджень «Польща-Україна» Адам Лельонек також переконаний, що проти України насправді ведеться жорстка інформаційна війна та маніпулювання громадською думкою. Експерт підтверджує, що польська влада не має нічого спільного з деклараціями про повернення маєтків:«Це люди, які багато років пов’язані з підозрюваним у шпигуванні на користь Росії Матеушом Піскорським, який на даний момент перебуває у в’язниці. Він – засновник і віце-голова проросійської партії «Зміна». Минулого року він заявляв про створення організації, що вимагатиме повернення польського майна. Тоді цю декларацію негайно підхопило багато українських інтернет-сайтів, тобто спрацювали ті ж механізми, що й тепер. Мовляв, поляки погрожують, польська сторона домагається. Мені дуже не подобаються такі формулювання, дуже небезпечно так писати. Це власна інтерпретація деяких журналістів, які шукають сенсацій».
Лельо не здогадується, що заяви проросійських сил у Польщі про відсудження майна в Україні спрямовані проти європейських прагнень українців.От тільки дивно, що в Угоді про асоціацію України з ЄС відсутня будь-яка згадка про можливість повернення майна колишнім власникам.
   Розмовляємо з фахівцем із земельного права Володимиром Бурденюком, який понад 15 років працює в земельній сфері та брав участь у проекті від ЄС «Допомога у розвитку відкритого і прозорого ринку сілськогосподарських земель в Україні». «Заявляю, що Україна не має окремого закону про реституцію. Але в Земельному Кодексі держави є свого роду «реституційна» стаття №78, яка чітко каже: «Особам та їх спадкоємцям, які мали у власності земельні ділянки до 15 травня 1992 року (з дня набрання чинності Земельним кодексом України), земельні ділянки не повертаються». В українських судах вирішуються спори щодо землі, яка набута у власність після 15 травня 1992 року. Тобто яка приватизована чи куплена після 1992 року. І найголовніше, що хочу сказати нашим українцям, а також полякам, якщо ті готуються подавати такі позови.», – трактує пан Володимир.
На сайті Укрінформ посол Польщі в Україні Ян Пєкло заявив, що позови проти Західних областей України на повернення майна - ініціатива не держави, а якоїсь маргінальної групи, яка хоче створити проблему для обох сусідніх держав. Підстави, на яких майбутні позивачі мають намір вимагати повернення свого колишнього майна або компенсації за нього, він назвав «дуже дивними».
Якщо детально вивчати Угоду про асоціацію, в документі визначено лише загальні моменти співпраці у сфері юстиції, а також передбачено адаптацію законодавства України до законодавства ЄС. Таким чином, ідеться тільки про процесуальні й інституціональні аспекти захисту прав громадян держав — учасників Угоди про асоціацію. Твердження, що нібито «в економічній частині Угоди про асоціацію містяться посилання на стандарти захисту прав спадкоємців на нерухомість», не спираються на текст Угоди. Для того, щоб урегулювати право спадкоємців поляків на нерухоме майно на території України, Угода про асоціацію мала б містити норми матеріального (а не процесуального) права, але таких немає.

Насправді нині Польща продовжує відстоювати жорстку позицію щодо Росії та висловлює підтримку Україні.За заявою заступника голови комісії з іноземних справ польського сейму Тадеуша Івінського, Уряд країни підтримав санкції ЄС проти Росії. Проте в Польщі на даний час діють безліч націоналістичних і«кресових» партій та громадських організацій, які посідають в Польщі ключову роль у здійснюваній росіянами проти України інформаційній війні. На цих поляків і спираються в Москві російські політики, коли поширюють вустами інших відкриту пропаганду.

Анна СЕМЕНКІВ студентка факультету філології та журналістики ТНПУ 

ім. В. Гнатюка.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *