Які нововведення очікують власників Безпілотників?

Державіаслужба готується до того, щоб почати регулювання польотів дронів.Минулої п'ятниці відомство вперше опублікувало у себе на сайті рекомендації для власників безпілотних літальних апаратів (БЛА).
Яких обмежень варто чекати далі?

У зоні видимості
Державіаслужба рекомендувала користувачам запускати дрони тільки при сприятливій погоді на висоту не більше 100 метрів. Дистанція від апарату до людей, тварин та інших об'єктів не повинна бути менше 50 метрів. Крім того, не рекомендується запускати БЛА в радіусі 5 км від аеродромів, закритих і небезпечних зон. Державіаслужба також вважає, що не слід пілотувати БЛА над скупченням людей (на фестивалях, концертах, спортивних подіях), а також над рухомим транспортом.
ГАС розробляла рекомендації спільно з експертами з Украероруху, відштовхуючись від європейського досвіду регулювання, розповіла ЛІГА.net прес-секретар Державіаслужби Ірина Кустовська. "Зараз у світі на різних етапах йдуть подібні процеси з розробки правил і нормативів використання дронів", - відзначає вона.
скоро регулювання
Учасники ринку називають рекомендації Державіаслужби логічним кроком. "Це здорові рекомендації, які дозволять хоч якось регулювати стрімко розвивається ринок. Люди повинні починати думати про безпечне використання дронів", - вважає співзасновник найбільшого в країні інтегратора безпілотних рішень Drone.ua Валерій Яковенко.
Кустовська каже, що за рекомендаціями підуть і правила. Зараз відомство готує зміни до низки нормативних актів, в тому числі і до Повітряного кодексу. Але точних термінів появи документів поки немає. 
Подібні правила використання невеликих безпілотників вже прийняті , наприклад, в США. Американцям заборонено використовувати в приватних цілях дрони вагою понад 25 кг і розганяти їх більш ніж на 161 км / год. 
В Європі правила використання дронів в кожній країні різні . Але в більшості країн їх можна використовувати тільки в межах прямої видимості (в Іспанії при поганій видимості потрібно додатковий дозвіл на польоти). Деякі країни ЄС висувають вимогу дистанції до пілота 500 метрів. І практично всі вимагають зберігати безпечну відстань до транспорту, людей і будівель. Ще одна поширена вимога: якщо вага дрона перевищує 20-25 кг, пілот повинен мати ліцензію, а апарат - пройти техогляд.
Арешти або ліцензії?
В Україні вже використовується досить велика кількість дронів. Щороку тут продаються тисячі таких пристроїв, заявляв раніше директор Флай Технолоджи (офіційний дистриб'ютор китайської компанії DJI) Ігор Зайцев. Дронь активно використовуються для зйомок, на фестивалях і концертах. У Києві практично жоден масовий захід не обходиться без участі БЛА, який літає над натовпом.
Такі польоти суперечать нинішнім рекомендацій Державіаслужби. А згодом рекомендація може перерости в повну заборону. 
"Якщо це станеться, працювати він не буде, - прогнозує Яковенко - Людям важко буде встояти перед спокусою отримати картинку з повітря". Хоча стежити за виконанням майбутніх правил буде не Державіаслужба, а правоохоронні органи, пояснює Кустовська.
Українському відомству логічно було б використовувати досвід Норвегії, вважає Яковенко. Такі польоти там дозволені, але від пілотів потрібна певна кваліфікація. За словами бізнесмена, у Норвегії потрібно отримувати ліцензію на управління БЛА. Більш того, існують її різновиди в залежності від складності виконання майбутніх маневрів. 
"Якщо дрон буде літати над людьми, пілот повинен бути асом", - підкреслює він.
"Операторам дронів необхідно отримувати ліцензію і відповідати за безпеку. Тому я підтримую ініціативу регулювання", - говорить і генпродюсер 1 + 1 Продакшн Вікторія Лезіна.
Про висоту
Дискусії можуть виникнути навколо висоти, на якій вирішуються польоти дронів. За словами Яковенко, для аматорського використання 100 метрів буде досить. Але комерційні безпілотники, які, наприклад, використовують аграрії, вимагають великих лімітів - до 300 метрів. Тоді за один виліт можна буде зробити знімки великих площ.
Правда, в європейських країнах, де працюють зараз його дрони, максимальна висота коливається в проміжку 120-150 метрів, визнає Яковенко. У США, за даними їх нормативних актів, максимальна висота для невеликих дронів - 121,9 метра.
Стас Юрасов ЛIГАБiзнесIнформ
Інформаційне агентство 

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *