Завтра святкування Яблучного Спаса. Обряди і прикмети

Яблучний Спас у православ’ї — це один із самих добрих православних свят, з яким пов’язано величезна кількість народних прикмет і подій. Історія свята сягає в біблійні часи, але традиції святкування збереглися і до справжньої сучасності. 
Велике свято прийнято відзначати 19 серпня. 
В цей літній і світлий день у всіх православних храмах віруючі освячують плоди яблук, які після священного обряду наділяються чудодійними властивостями. Зі святом пов’язано багато інших прикмет. А яка історія свята-Яблучний Спас у 2016 році? З якими подіями біблійних часів пов’язано це пишне і знаменна торжество?

Історія

Православні віруючі розповідають кілька версій появи свята, присвяченого Яблучного Спасу. Яблуко, яке є головним винуватцем торжества, символізує свіжість і чистоту помислів. Але інша історія вказує, що свято безпосередньо пов’язаний з подіями, що сталися під час вигнання Адама і Єви з божественного Раю. В історії саме з солодким плодом пов’язані всі події, які передували вигнання.

Інша історія заснування свята пов’язана з іншими подіями, які також беруть початок з біблійних часів. У день святкування Яблучного Спаса з Небес спустився Христос своїм апостолам і преобразився перед ними. Христос був одягнений у білосніжні одягу, які і в старі часи, і зараз є символом чистоти, непорочності, віри і святості. Христос був одягнений в білу одежу, і для того, щоб побачили його люди не засумнівалися в його божественної могутності.

Спустився з Небес Ісус почав вести перед очима чесного народу бесіди зі своїми пророками. Після закінчення деякого часу, люди, що зібралися поруч і спостерігали за цим чудовим подією, почули з Небес голос, який проголосив, Христа своїм сином.

У християнській вірі свято має другу назву — Перетворення. Саме в цей день, 19 серпня, Христос преобразився з Небес в божество.

Коли буде Яблучний Спас 2016, православні підуть освячувати яблука в православні храми. У давні ж часи в цей день освячувалися не тільки яблука, віруючі могли піднести до освячення сливи, груші, виноград та інші фрукти. Яблуко само, як основний символ свята, пов’язаний з тим, що він є грішною плодом, який став причиною спокуси Єви перед Змієм-Спокусником.

В народі існувало повір’я, що їсти яблука і страви з цього фрукта до настання головного свята року, що минає літа заборонено, а ось після 19 серпня люди могли ласувати солодким і корисним продуктом. Більш того, з Яблучним Спасом пов’язано і багато інших православних народних прикмет і звичаїв.

Традиції

Святкова дата Яблучного Спаса в 2016 році випадає на літній час. У ці теплі дні починають з’являтися соковиті плоди яблук, тому головним атрибутом свята є цей корисний і наливну фрукт.

Традиції святкування Яблучного Спаса різноманітні, але основна прикмета свідчить, що в день свята необхідно обов’язково покуштувати наливної яблучка, яке принесе щастя, успіх і здоров’я людини. Не тільки самому потрібно з’їсти корисний фрукт, але і дарувати заборонений плід біблійних часів усім своїм близьким та рідним людям. Варіантів вкушання символу свята безліч, можна готувати і компоти, і пироги, і салати. Головне, щоб у будь-якому з вищевказаних страв були присутні наливні яблука. Але важливо зазначити, що велику силу і благополуччя для людини несуть тільки освячені в православній церкві плоди. Тому перед куштуванням символіки свята, його необхідно віднести до церкви і зрадити таємничого обряду освячення.

Молоді незаміжні дівчата свято вірили, що свято безпосередньо пов’язаний з Божою благодаттю. Дівчата загадували в ніч перед торжеством свої найзаповітніші бажання, потім вранці їли освячені плоди. Весь цей ритуал служив запорукою того, що заповітне бажання дівчат збудеться в найближчі дні.

З великим і добрим святом пов’язували і величезна кількість прийме.

Щоб майбутній рік був вдалим у плані матеріального достатку, з самого раннього ранку необхідно з’їсти яблуко цілком, тобто, з шкіркою і з усіма насінням.
Немовляті, який народжений в день 19 серпня, обов’язково дарували дорогоцінний камінь — сапфір. Він служив малюкові талісманом від різних хвороб, страждань, сварок і неприємностей.
Щоб знайти небувалу силу і здоров’я, людині в день свята потрібно покуштувати млинець з горохової начинкою.
Судити про те, яким очікується майбутній рік у плані матеріального благополуччя, можна наступним способом. У день Яблучного Спаса на обідній стіл виставляють банку або кухоль з медом. Якщо через деякий час до меду підлітає бджола і сідає на нього, то це означає високі сімейні доходи. Якщо ж бджоли на мед не злітаються, то сім’ї належить пережити не дуже прості часи.
Бджоли у день Яблучного Спаса можуть стати і символічними синоптиками. Якщо комахи починають витися в рій, то це є передвісником холодної осені.
Численні прикмети пов’язані і з прогнозами погоди на найближчі дні. Якщо з ранку мрячить дощ, то наступає незабаром осінь буде дощовою і сирий. Навпаки, коли свято видається сухим і в цей день не випадає ніяких опадів, то це віщувало теплу й суху осінь. У тому разі, коли в день свята на вулиці видається надзвичайно світлий, ясний і сонячний день, то це є знаком морозною і холодної осені.

Після свята люди починаються готуватися до настання осені. У народі кажуть, що Яблучний Спас є завершальним моментом літа. Як би це ні було, народ обожнює це свято за його доброту, світлість і приємну надію і, обов’язково, віру у кращі часи.

Немає коментарів:

Напишіть свою НОВИНУ

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *